ISPLATA U EURIMA

Bankomati u Hrvatskoj bit će privremeno ugašeni zbog prilagođavanja valute

Hrvatska udruga banaka (HUB) će u sljedećih mjesec dana na dnevnom nivou na karti prikazivati operativne bankomate za isplatu gotovine

Karta s lokacijama aktivnih bankomata objavljena je na internetskim stranicama HUB-a. Željko Lukunić / pixsell

A. O.

15.12.2022

U Hrvatskoj će se od ukupno oko 4.000 bankomata ugasiti 2.700 do prvog januara, a u sklopu procesa prilagođavanja uvođenju eura, kako bi s prvim danom nove godine mogli isplaćivati eure.

Hrvatska udruga banaka (HUB) će u sljedećih mjesec dana na dnevnom nivou na karti prikazivati operativne bankomate za isplatu gotovine.


Karta s lokacijama

Karta s lokacijama aktivnih bankomata objavljena je na internetskim stranicama HUB-a, a na dnevnom nivou će se ažurirati do 15. januara 2023. godine.

Kako su saopćili iz HUB-a, u Hrvatskoj postoji nešto više od 4000 bankomata u vlasništvu banaka, a na temelju dogovora banaka na nivou HUB-a i u saradnji s nadležnim institucijama pripremljen je detaljan plan prilagođavanja bankomatske mreže, prenosi Index.hr.

Tako, do kraja decembra ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. januara iduće godine. Prema planu prilagođavanja, zaključno sa zadnjim danom decembra građanima će na raspolaganju biti 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. januara iduće godine 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima.


Manji broj bankomata

Svih 4.000 bankomata će biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. januara iduće godine, očekuju u HUB-u, iz kojeg su napomenuli da se posebno vodilo računa o manjim naseljima, kako bi građani u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji imali dostupne bankomate za isplatu gotovine.

S obzirom na to da će u razdoblju prilagođavanja građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovno poslovanje, do 15. januara 2023. neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj, kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. januara, rekli su iz HUB-a.

Iz HUB-a su prilagođavanje bankomata apostrofirali kao jedan od najzahtjevnijih elemenata procesa uvođenja eura, s obzirom na to da je potrebno prilagoditi nešto više od 40.000 bankomatskih kaseta za nove dimenzije novčanica eura, koje su drugačije u odnosu na novčanice kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.