MOŽE SE I LIČNO PREUZETI

Na hrvatskom portalu prodaje se portret Adolfa Hitlera

Razmotrit ćemo vrlo ozbiljno i primljeni prijedlog da se podnese prijava, zaključio je Habulin

Adolf Hitler. WIKIPEDIA

A. O.

17.12.2022

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) potvrdio je da je primio prijavu građana da se na portalu aukcije.hr prodaje portret Adolfa Hitlera, zbog čega razmatraju podnošenje prijave nadležnim institucijama.

Riječ je o portretu Hitlera, koji se na portalu aukcije.hr oglašava više mjeseci, a prodaja tog "umjetničkog djela", produžena je već nekoliko puta nakon isteka više dosad održanih aukcija.


Slika na zidu

- Očigledno je da još uvijek postoje ljudi koji žele da imaju kod kuće na zidu sliku nekoga ko je njima očito ljubimac, ko ih oduševljava i s kojim se ideološki slažu. To su očigledno simpatizeri Adolfa Hitlera, a vjerovatno i njegove ideologije - rekao je za Hinu predsjednik SABA Franjo Habulin.

Dodao je i kako osuđuju pojavu takvih slika na internetskoj aukciji, ali i obilježja i oznaka koji su vezani za fašizam i nacizam.

- Razmotrit ćemo vrlo ozbiljno i primljeni prijedlog da se podnese prijava - zaključio je Habulin.

Vezano za detalje prodaje Hitlerovog portreta, Hina prenosi da je u opisu ponuđača pod imenom Dadanti 2015. navedeno da se ''ova aukcija može i lično preuzeti u Splitu''.


Kombinovana tehnika

Objašnjava se da je Hitlerov portret izrađen kombinovanom tehnikom, tempera, mastilo, uljni pastel i ulje na hamer papiru i da je neopremljen i potpisan.

Kupac će u pošiljci ili pri preuzimanju slike dobiti podatke o hrvatskom autoru i promo materijale s više njegovih samostalnih izložbi.

Navodi se da je "lična stvar kupca u koje namjene će sliku da koristi" a i da je riječ o ''eksperimentalnoj prodaji u cilju ispitivanja tržišta po kome će uslijediti elaborat i naučni rad iz oblasti umjetničkog menadžmenta".

- Namjera slike nije podsticanje mržnje niti promovisanje političke ideologije. Jednostavno se radi o jednom od autorovih portreta istorijskih ličnosti (među kojima su i Tito, Musolini, Staljin, Pavelić, Jaser Arafat i drugi) - stoji u opisu djela, navodi Hina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.