OZBILJNI PROBLEMI

Pirot iz zraka nakon problema sa amonijakom

Zbog gustog dima koji se nadvio nad autoputem nakon nesreće došlo je i do lančanog sudara u kojem su povrijeđene četiri osobe

Pirot. Nova.rs

S. S. / Nova.rs

26.12.2022

Iako nadležni organi tvrde da povećana koncentracija amonijaka nije zabilježena u vazduhu u Pirotu, osim neposredno na mjestu nesreće, fotografije panorame ovog grada najbolje ilustruju trenutno stanje vazduha. Tokom jučerašnjeg dana, prilikom saobraćajne nesreće, četiri cisterne su iskliznule sa šina, a iz jedne je iscurio amonijak. Na snazi je vanredno stanje, a građani su u strahu kakav vazduh udišu, piše Nova.rs.

Podsjetimo, jučer je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao voz sa 20 cisterni, od kojih su četiri iskliznule sa šina, a navodno iz samo jedne je iscurio amonijak.

Zbog gustog dima koji se nadvio nad autoputem nakon nesreće došlo je i do lančanog sudara u kojem su povrijeđene četiri osobe. Prema saopćenju tužilaštva, jedna osoba je preminula u pirotskoj bolnici od posljedica gušenja amonijakom.

Novinar lokalnog portala je danas obišao mjesto nesreće i zatekao jezivi prizor. On je uočio beživotno tijelo muškarca, a kako su mediji objavili u pitanju je turski državljanin, vozač kamiona. Ne zna se da li je on nastradao od posljedica gušenja ili je pao sa puta. Nadležni organi se još uvijek nisu zvanično oglasili o ovom slučaju.

U pirotsku bolnicu je primljeno ukupno 41 lice, od kojih je 38 sa simptomima gušenja i 3 lica povrijeđena iz saobraćajne nezgode, a 15 lica je primljeno u urgentni centar KC Niš.

- Jutros oko pet sati smo radili mjerenja na tunelu, to je oko 500, 600 metara od mjesta nesreće i nije zabeleženo prisustvo amonijaka. I u samom Pirotu su obavljena mjerenja i nije zabilježena povećana koncentracija amonijaka. Koncentracije amonijaka na licu mjesta su veoma visoke, a pripadnici Sektora za vanredne situacije rade i u tim uslovima i spriječili su da posljedice budu ozbiljnije - rekao je ministar u Vladi Srbije Goran Vesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.