PREDSJEDNICA EK

Ursula fon der Lejen: Andrej, ovo je nevjerovatno postignuće za Hrvatsku

Ovo je dan za pamćenje i dan za povijest, dan za slavlje i za ponos za Hrvate, ali i za sve građane Evrope, rekla je Fon der Lejen

Fon der Lejen i Plenković: Još je jedno postignuće. Printscreen

Z. K. / Index.hr

1.1.2023

Hrvatska je u ponoć postala članica eurozone i Schengena. Tim povodom predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lejen (von der Leyen) stigla je u Banske dvore, a dočekao ju je premijer Andrej Plenković.



Novi početak

Fon der Lejen je po dolasku održala govor, gdje je rekla da je duševljena što je danas u Hrvatskoj.

- Oduševljena sam što sam danas ovdje. Nova godina je vrijeme za nove početke. Nema boljeg mjesta u Evropi gdje bi se moglo bolje obilježiti nove početke. Ovo je dan za pamćenje i dan za povijest, dan za slavlje i za ponos za Hrvate, ali i za sve građane Evrope.

Turisti, ljudi će prolaziti bez kontrole. Još je jedno postignuće uvođenje zajedničke valute, eura. Hrvati će uvijek pamtiti dan kad su prvi put platili eurom, prvi put kad je iskovana vaša eurokovanica, to je spoj vašeg nacionalnog identiteta i vašeg evropskog puta.

Pridružujete se zajednici od 347 miliona evropljana koji svakodnevno koriste euro. Euro nas čini snažnijima, omogućuje lakša ulaganja i poslovanje preko granica, daje život našoj privredi, otvara radna mjesta.


Puno emocija

To je druga najvažnijima svjetska valuta i čini nas snažnijima u svijetu. Euro je jedno od naših najvećih kolektivnih postignuća. On je obilježje jedinstva, preko granica i bez barijera - rekla je Fon der Lejen.

Nakon održanog govora se potom obratila Plenkoviću:

- Doista, Andrej, ovo je nevjerovatno postignuće za Hrvatsku. Pridružujete se Schengenu deset godina nakon pristupanja EU. Trenutak je ovo velikog ponosa i puno emocija. Hvala što ste me pozvali da ga s vama podijelim - rekla je predsjednica EU komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.