GOSTOVALI NA RTL-U

Marinac i nesuđeni svećenik: Ja sam gej, oženjen za Amerikanca, afroamerikanca, Hrvat sam, ponosan kršćanin

Ne žive ni u Americi ni u Hrvatskoj već u Africi gdje su ovakve veze homoseksualne veze zabranjene

Vlado i Majkl Božić. Printscreen

H. J. I. / RTL

5.1.2023

Ljetos kad su se vjenčali, snimka vjenčanja postala je neviđen internet hit. I u Hrvatskoj i van nje.

Snimka njih dvojice kako pjevaju Ed Širana (Sheeran) izazvala je oduševljenje mnogih. A njih dvojica su itekako par koji ruši predrasude - ne samo da su gej par, nego su bijelo-crni par, Splićanin i Amerikanac. Jedan je trebao biti svećenik i sedam je godina proveo u sjemeništu, a drugi je marinac i diplomat.

Vlado Božić i Majkl Božić Valianos (Michael Vallianos) bili su gosti Direkta na RTL Televiziji. 


Vjenčali se u Hrvatskoj

Majlk je uzeo Vladino prezime, a govori kako je to učinio za Božić. S nećakinjom je također kupio i ogrlicu s hrvatskim grbom koju je s ponosom istakao u emisiji.

Vlado kaže da su reakcije na snimku s vjenčanja bile svakakve.

- Mojih bližnjih su bile super i to mi je puno značilo. Kao gej Hrvat da sam se vjenčao u Hrvatskoj i to je bilo veliko oslobođenje. Puno mi se ljudi javilo i zahvaljivalo na hrabrosti, čak i oni s kojima se nisam čuo 30 godina. Ako sam nekom pomogao, super - govori.

Majkl ističe da je sve osoblje u mjestu gdje su održali zabavu bilo otvoreno, prihvaćali su ih. 

- Ne govorim dobro hrvatski, ali nisam osjetio nikakvu negativnost - tvrdi.

Vlado se potom prisjeća onih vremena kada je bio maltretiran zbog onoga što on jest.

- Bavio sam se latinoameričkim plesovima 12 godina i u školi sam to skrivao. U osnovnoj su mi se rugali zbog glasa, jer plešem, ako plešeš automatski si gej, to te samo još više zatvori, nije bilo lako, nakon srednje sam otišao u sjemenište. Pobjegao sam od toga, ja vjerujem u Boga, nazivam se kršćaninom, mislio sam da s vremenom će proći, da je to moja neka ludost, kako si stariji shvataš da ne možeš pobjeći od toga. Ja sam gej, to je moja bit i nemam se čega sramiti. Bilo mi je jako teško izaći iz sjemeništa, to je bila teška odluka - govori.


Majkl bio u mornarici

S druge strane, Majkl govori kako je odrastao u konzervativnoj porodici, kako je uvijek težio tome da ih učini ponosnima, a mornarici se pridružio kako ne bi bio gej.

- Nije uspjelo, ali pomoglo mi je da shvatim šta želim u životu i da se borim za to, a da i dalje svoju porodicu činim ponosnom i da budem dobar vojnik - kaže.

Tvrde kako su koristili isti recept, odnosno pobjegli su da ih se izliječi.

- Mislio sam izliječit će te, ako si gej moraš ići kod psihologa, to je bolest, bilo je jako teško. Imao sam velike borbe kad sam donio odluku o sebi. Zbog toga bijela omča, pjesma koja je priča mog života, lično iskustvo, tu sam ogoljen pred ogledalom, nemam šta skrivati, ja sam pjevač, ja sam gej, oženjen sam za Amerikanca, crnca, Hrvat sam, ponosan kršćanin - rekao je Vlado.

Slaže se da Hrvatska i dalje živi u zabludi da su gejevi jugonostalgičari ljevičari i komunisti, a moguće je naravno biti gej i biti katolik.

- Svi kažu da to ne ide zajedno, ali ja smatram da Bog nikoga ne sudi, ja kažem da samo nebo zna, ti i ja, samo Bog zna moje patnje, trpljenja, ne sudi me, zašto bih ja skrivao da sam kršćanin? Da sam gej? - pita se.


Žive u Africi

Majkl navodi kako je nekada u vojsci bio problem ako si gej, a osam godina unazad to se promijenilo. Drago mu je, ističe, da je to prošlo i na tome je zahvalan.

- Imam osjećaj da sam cijeli život bježao, da sam gej, iz sjemeništa pa iz Hrvatske jer se nisam htio osjećati suđenim, živio u Španiji, onda na kraju kada su mi se sva vrata zatvorila vratio sam se u Hrvatsku, netom upoznao Majkla, zahvalan sam Bogu jer je to bilo potpuno oslobođenje, mogao sam biti što jesam - zaključuje Vlado.

Ipak, ne žive ni u Americi ni u Hrvatskoj već u Africi gdje su ovakve veze homoseksualne veze zabranjene.

- Nije bio moj izbor, nego žrtva službe - ističe Majkl koji dodaje kako u vojsci nemaju pravo birati gdje služe.

- S ovim kvalifikacijama poslali su me u državu gdje nije legalno biti gej, Vlado se žrtvuje da bi bio sa mnom - kaže.

Vlado naposljetku svima šalje poruku:

- Moja pjesma se naziva bijela omča, svako ima svoju, ja svoju i dalje imam, nadam se da može naći svjetlo, bijela se zove jer istina uvijek oslobađa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.