PREMIJER KOSOVA

Kurti: Sporazum sa Beogradom moguć za par mjeseci

Da bismo dugoročno imali mir, sigurnost i regionalnu stabilnost, Srbija mora dvostruko da se distancira, rekao je Kurti

Sa sastanka u Briselu. European Council

H. J. I.

18.1.2023

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da se sporazum sa Beogradom može postići za nekoliko mjeseci, ali da Srbija mora da se distancira od nasljeđa Slobodana Miloševića i od ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

- Ja sam optimista da je sporazum sa Beogradom moguć u roku od nekoliko mjeseci, ako postoji volja da se postigne dogovor i podrška demokratskog zapada, Evropske unije, NATO-a, SAD i Velike Britanije. Izrazio sam svoju volju za to. Ali za dogovor su potrebne dvije strane - rekao je Kurti u intervjuu za švicarski list Blik (Blick).

- Da bismo dugoročno imali mir, sigurnost i regionalnu stabilnost, Srbija mora dvostruko da se distancira, od vremena (Slobodana) Miloševića i sada od Putina - rekao je Kurti.

Situacija trenutno mirna

Kurti je ocijenio da se "Srbija sve više približava Rusiji", a da ruski predsjednik Vladimir Putin "želi da podgrije konflikt sa Kosovom".

Premijer Kosova intervju je dao u Davosu, gdje učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu.

Kurti je rekao da je trenutno situacija na sjeveru Kosova mirna, ali i da je, kada je riječ o sporu oko zamjene registarskih tablica Priština "sve pravilno uradila" jer su te tablice "nasljeđe iz vremena Miloševića, koji je protiv Albanaca primjenjivao ekstremnu silu".

Kurti: Švicarska igra veoma važnu ulogu

On je dodao da nema namjeru da Srbe koji su napustili kosovske institucije zamijeni Albancima, jer želi da na tim mjestima budu Srbi.

Upitan kako bi Švicarska mogla da doprinese postizanju sporazuma Prištine i Beograda, Kurti je rekao da "miroljubiva Švicarska veoma dobro razumije Kosovo".

- Ako ni zbog čega drugog, zato što mnogi naši građani ovdje žive. I Švicarska igra veoma važnu ulogu. Bilo u oblasti bezbjednosti i odbrane na Kosovu, ili u pogledu mirovnog sporazuma - rekao je Kurti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.