IZ MINHENA

Konaković: SDA treba odmor u opoziciji i čišćenje od onih koji su tu samo za tendere i zapošljavanja

Nema smisla da se SDA uvodi u vlast FBiH zato što su krađom i otimanjem dobili mandate, rekao je

Elmedin Konaković: Falilo je zadnjih godina da diplomatija BiH bude glasnija i odlučnija. BHRT

S. S.

17.2.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji govorio je i za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine, a teme su bile aktuelna dešavanja u Minhenu, a riječi je bilo i o domaćim aktuelnim tema.

Ministar Konaković najviše je govorio o formiranju vlasti, pokušajima SDA da uđu u vladajuće strukture i onome što je nova vlast uspjela uraditi na početku mandata na državnom nivou. Konaković je naglasio kako je odmah vidio da je SDA počela izvrdavati i blokirati, i to je kaže očekivao.

- Samo su dva moguća rješenja, jedno je da SDA izmoli ili natjera nekoga da sa njima ide u vlast, SDP ili HDZ, mada ustvari bez njih i ne može ništa. Okupljeni oko Trojke i HDZ-a ustvari odlučuju o tome ko će dalje oformiti vlast – rekao je.

Vođa NiP-a je podvukao kako, niti on niti njegova stranka, ne mogu popravljati sistem sa ljudima koji su ga pokvarili.

Preuzimanje odgovornosti

- SDA bi se trebao odmoriti malo u opoziciji i i očistiti od kadrova koji su tu samo kada su u pitanju tenderi i zapošljavanja. Za ideju SDA to će biti dobro da se odmori. Tužno je da oni idu i moljakaju i sve to – istakao je.

Oni moraju da prepoznaju rad Vijeća ministara u startu, kazao je.

- Mi preuzimamo odgovornost da nova vlast funkcioniše bolje. Nema smisla da se SDA uvodi u vlast FBiH zato što su krađom i otimanjem dobili mandate. Trebaju se okupiti i reći da se prepusti vlast nama – istakao je.

Minhenska konferencija je jedna od najznačajnijih na svijetu te vrste, rekao je šef bosanskohercegovačke diplomatije.

- To je događaj na koji se odazivaju veliki lideri i važni zvaničnici evropskih i svjetskih zemalja. Nije bilo teško da će u fokusu biti agresija na Ukrajinu i procjena sigurnosti cijele Evrope i svijeta zbog dešavanja u Ukrajini – ocijenio je.

Nova energija

Istakao je da je važno kako liderima na ovoj konferenciji pokažu i glasno kažu neke poruke o tome šta se dešava u Bosni i Hercegovini.

- Falilo je to zadnjih godina da diplomatija BiH bude glasnija i odlučnija, te bude i prisutna na mjestima gdje je važno, a onda i da kaže ono što treba – poručio je.

Konaković je rekao da prije svega prvo moramo malo raditi na sebi.

- Imamo tu šansu i momentum, da zbog pozitivnog vjetra ili klime zbog statusa kandidata, brzog formiranja Vijeća ministara, očekivanje vrlo brzog dobijanja budžeta i formiranja vlade FBiH."

Svi već glasno govore, ne šapuću, kako se iz BiH se osjeti i čuje nova energija koja će rješavati nagomilane probleme, naglasio je Konaković.

- Tu su uslovi koje moramo ispuniti kao preduslov pristupanja EU, famoznih 14 prioriteta o kojima se godinama govori. Mogu optimistično reći da smo neke pokrenuli, neki zakoni veoma brzo kreću ka Vijeću ministara i parlamentima – mišljenja je.

Poslati snažnu poruku

Hoćemo da pošaljemo snažnu poruku da se malo popravljamo ali da istovremeno tražimo veći angažman Evrope i svijeta, poručio je ministar Konaković.

- Evropa je ustvari bila uspavana u svim procesima u BiH i prepuštali su prostor ruskom, kineskom i drugim utjecaju koji nisu mali – istakao je.

Obraz su nam osvjetlili svi ljudi koji su dole otišli u misiju i bili u timovima i pokazali su odlučnost i hrabrost, kao i vještine i o nama se priča u cijeloj Turskoj i dalje, naglasio je govoreći o odlasku spasilaca iz naše zemlje. Međutim govoreći o odlukama o pomoći na državnom nivou kazao je da nije prvi put da nivo institucija države nije organizovan.

- Mi smo na sjednici Vijeća ministara usvojili jedan izvještaj ministra Nešića, usvojili i Odluku, a zbog evropskog mehanizma, usvojili naknadno, naravno kasno za ono što se dešavalo dole. Važno je da smo na ovoj grešci naparavili pozitivne pomake i prvi put uradili pozitivne poteze.

Ministru Konakoviću su spočitavali mnogi kazao je za BHRT, ali istakao da se iz grešaka uči.

- Rekao sam i ljudima koji su me dočekali izrevoltirani zbog sporosti cijelog aparata i sistema, posebno Vijeća ministara, da jesmo odgovorni, ali učimo polako iz tih grešaka i mislim da ćemo napraviti pomake i u tom dijelu – zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.