PREMIJERU KOSOVA

Uoči dijaloga u Briselu: Makron, Šolc i Meloni pisali Kurtiju

Oni su u pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija da je spreman da prihvatiti evropski prijedlog za "osnovni sporazum"

Kurti: Sutra u Briselu. Fena

Anadolija

26.2.2023

Premijer Kosova Albin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) i premijerke Italije Đorđe Meloni (Giorgia) povodom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sutra u Briselu i evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, oni su u pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija da je spreman da prihvatiti evropski prijedlog za "osnovni sporazum".

Podrška Evropskog vijeća

- Smatramo da je sada hitno utvrditi put naprijed u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbjeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji ste se dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara. 

Evropsko vijeće je izrazilo podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvao i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sprovode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom -  piše u pismu.

Dodaje se da koraci za implementaciju koja predstoji treba da odražavaju ovaj politički pristup, obezbjeđujući da se i "osnovni sporazum" i preostale obaveze iz dijaloga na adekvatan način riješavaju bez odlaganja.

- Radujemo se što će se i o jednom i drugom razgovarati tokom sljedećeg sastanka dijaloga na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023. - navode lideri tri vodeće zemlje EU.

Ističući da računaju na Kurtijevo rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma, predsjednik Makron, kancelar Šolc  i premijerka Meloni izrazili su uvjerenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog prijedloga od fundamentalnog značaja za opću dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive zemlje.

Vrijeme da se razgovara o ZSO

Sa premijerom Kurtijem je uoči dijaloga u Briselu razgovarao telefonom i specijalni savjetnik Stejt departmenta SAD-a Derek Chollet, koji je rekao da SAD podržavaju konstruktivan sastanak koji potvrđuje privrženost obje strane prijedlogu EU. Istakao je i da je sada vrijeme da se razgovara i o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.


- Rekao sam mu da je sada vrijeme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom. I Kosovo i Srbija moraju da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom - rekao je Chollet.

Premijer Kurti i predsednik Vučić sastat će se sutra na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozepa Borelja (Josep Borrell) u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.