ZA BOLJU SARADNJU ZEMALJA

Abazović i Rama potpisali sporazum o izgradnji mosta na Bojani

Kako je istakao crnogorski premijer, ovaj projekat će imati ogroman efekat na BDP obje države

Rama i Abazović nakon potpisivanja sporazuma. Vlada Crne Gore

E. Ć.

27.2.2023

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i albanski premijer Edi Rama potpisali su danas u Podgorici međudržavne sporazume koji će, kako su rekli, doprinijeti boljoj saradnji dvije države.

Ranije je održana zajednička sjednica dvije vlade. Abazović i Rama su potpisali bilateralni sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani, kao i sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola - Puljaj, prenose "Vijesti".

Abazović je rekao kako će izgradnja mosta na Bojani koštati blizu 20 miliona eura i da, ako dvije države podijele troškove, to nije veliki iznos. 

- Podijelit ćemo da se plaćanje odradi u nekoliko godina, da to ne predstavlja veće opterećenje za dvije države - izjavio je Abazović.

Kako je istakao, ovaj projekat će imati ogroman efekat na BDP obje države.

Rama je rekao da će most na Bojani skratiti distancu između dvije države sa desetine kilometara na 300 metara. 

- Projektnu ideju smo pokrili našim fondovima, dok ćemo izgradnju pokriti zajedničkim. U Crnoj Gori su veće plate, tako da ne ide da Albanija plati most, ako je platila već i projektnu ideju - kazao je on.

Na svečanosti je potpisan i memorandum o razumijevanju između crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva infrastrukrure i energetike Albanije o saradnji u oblasti energetike.

Potpisan je i sporazum u oblasti zajedničkog održivog upravljanja ribarstvom Skadarskim jezerom i rijekom Bojanom, dokument o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja, kao i sporazum o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Na svečanosti je potpisan i Memorandum o saradnji dva resora odbrane, Memorandum o saradnji između crnogorskog Ministarstva sporta i mladih i albanskog Ministarstva obrazovanja i sporta, Program kulturne saradnje za period od 2023. do 2025. godine, kao i Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja sa albanskim Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.