SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Rusija će pokušati izazvati sukobe u Crnoj Gori

Eskobar je rekao kako smatra da će institucije Crne Gore imati sposobnost da traže javnost i transparentnost u izbornoj kampanji

AP

D. H. / AntenaM

28.2.2023

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je kako misli da će Rusija pokušati da ubaci nezdrave narative da izazove unutrašnje tenzije i sukobe u Crnoj Gori u predizbornom periodu, ali ističe kako ima povjerenje u crnogorske institucije da se suprotstave tim pokušajima.

Povjerenje u institucije Crne Gore

Eskobar je rekao kako smatra da će institucije Crne Gore imati sposobnost da traže javnost i transparentnost u izbornoj kampanji.

- Na kraju krajeva, SAD vide Crnu Goru kao važnog NATO savezanika i nadamo se da će iduća vlada biti posvećena pristupanju EU i obavezama koje prostiču iz članstva u NATO - rekao je Eskobar.

Upitan o postupku protiv bivšeg agenta FBI Čarlsa Mekgonigala i istrazi koja se vodi o njegovim sumnjivim vezama na Zapadnom Balkanu, on je rekao da State Department nije dio te istrage i da pitanja o tome treba uputiti FBI-u.

Eskobar je rekao da SAD podržavaju evropske i evroatlantske integracije zemalja regiona, te da Zapadni Balkan ostaje veoma važan za Sjedinjene Države. On je naglasio da SAD podržavaju pregovore u Briselu između Srbije i Kosova, ali da je to dijalog koji organizuje EU.

- Mi to podržavamo, ali mi ipak nijesmo organizatori - kazao je Eskobar na onlajn brifingu sa novinarima.

Očekuju da Kosovo i Srbija ispune dogovor

Naglasio da SAD očekuju da se ispuni sve što je dogovoreno između Srbije i Kosova.

- Lično vjerujem da je za srpsku zajednicu najbolje da insistira na punom ostvarivanju dogovorenog. Kada pričamo o Zajednici srpskih opština (ZSO), mislimo da ZSO ne utiče na ustavni poredak i pravnu struktru Kosova. Mislimo da tu nema ništa strašno. Strane takođe mogu da očekuju razmatranje pitanja Srpske pravoslavne crkve na evropski način koji se tiče prava manjina - rekao je Eskobar.

Ukazao je da SAD misle kako razgovori o implementaciji treba da što prije počnu.

- Razgovori su najbolji put naprijed. Nadam se da će ovaj ugovor biti definisan i da imamo sve pretpostavke da uspije. Biće to u korist Srbije i Kosova, ali i cjelokupne međunarodne zajednice, jer dobijamo stabilnost - istakao je Eskobar.

Kazao da SAD smatraju kako Bugarska i Sjeverna Makedonija treba da imaju dobre i produktivne odnose.

- Potpuno podržavamo Sjevernu Makedoniju na evropskom putu - kazao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.