LIDER DPS-A

Đukanović: Nisam ulazio ni u jednu bitku, a da nisam bio siguran u pobjedu

Predsjednički izbori u Crnoj Gori će se održati 19. marta

Đukanović: Kampanju počeo u Petnjici. DPS

E. Ć.

1.3.2023

Aktuelni predsjednik Crne gore i lider DPS-a Milo Đukanović predsjedničku kandidaturu započeo je u Petnjici.

Đukanović je rekao da kampanju ne počinje iz Petnice slučajno, te da se na predsjedničkim izborima "brani pravo Crne Gore da bude građanska država, multietničko društvo i da bude društvo koje počiva na evropskom sistemu vrijednosti", saopćeno je iz DPS-a.

- Te vrijednosti su vrlo utemeljene u ovome kraju. Ne zaboravljam da smo tokom teških iskušenja krajem prošlog i početkom ovog vijeka upravo u ovom kraju imali nesebičnu podršku našoj politici multietničkog sklada i podršku za izgradnju Crne Gore kao građanske države - kazao je Đukanović.

Kičma države

Istakao je kako je ponosan na činjenicu da je DPS građanska partija i poručio da je ubijeđen da Crna Gora može trajati samo kao građanska država.

- Ukoliko bismo zalutali na nacionalni kolosijek to bi bio naš kraj, jer bismo bili progutani od velikodržavnih nacionalizama iz regiona koji čekaju svoju priliku. 

Zato je za Crnu Goru presudno važno da njena kičma ostane moćna građanska partija. Kičma svake ozbiljne kuće i države mora biti moćna. A da bi neko igrao ulogu kičme državne politike mora imati dovoljnu podršku građana, jer ne možete biti kičma sa tri ili četiri odsto podrške - rekao je Đukanović.

Lider DPS-a je podsjetio i na jedan od slogana iz kampanji DPS-a - "Da živimo bolje", navodeći da "daanas, 25 godina kasnije, mislim da imamo razloga da budemo ponosni kako smo radili i da se u Crnoj Gori živi bolje".

Prezadužena država

On se, kako je saopćeno iz DPS-a, osvrnuo na sadašnju situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi.

- Danas je sve dovedeno u pitanje. Institucije su paralizovane zahvaljujući neodgovornim vladama nakon 30. avgusta. Danas je Crna Gora prezadužena država potpuno razorenog sistema zdravstvenog osiguranja. 

Ljudi bolesni od malignih bolesti danas sami moraju kupovati ljekove. Imamo državu u kojoj je ozbiljno ugrožen kvalitet obrazovanja. Umjesto da upijaju nova znanja naša djeca danas su izložena presingu vjerskih fanatika bilo da su u pitanju direktori škola, ili profesori koji ih upućuju u fanatičnu zatucanost i posvećenost vjeri, karikaturalo iskazanu u zadnje dvije i po godine. 

Mi danas prolazimo takvu agoniju i zato je posljednji trenutak da kažemo dosta je bilo - poručio je Đukanović.

Ne ostavlja poslove nezavršenim

Đukanović je poručio i da "kao što nije nikad svoje poslove ostavljao nezavršenim, neću ostaviti ni taj".

- Ubijeđen sam da Crna Gora može da postane članica EU u sljedećem mandatu predsjednika Crne Gore. Ubijeđen sam da smo onim što smo do sad radili na tom putu daleko odmakli od svih drugih kandidata za članstvo. 

Ja nikad ni u jednu političku bitku nijesam ušao a da nijesam bio siguran da možemo do pobjede i da nijesam znao da možemo do pobjede - rekao je Đukanović, prenose "Vijesti".

Podsjetimo, predsjednički izbori u Crnoj Gori će se održati 19. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.