PREMIJER OTVORENO

Abazović: Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori trebali bi se održati što prije

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 2. aprila, a pravo glasa imat će blizu 550.000 birača upisanih birački spisak

Abazović: Mislim da je Crna Gora položila jedan veliki demokratski ispit. Printscreen

A. O. / VOA

24.3.2023

Premijer Crne Gore Dritan Abazović smatra da bi se u Crnoj Gori prijevremeni parlamentarni izbori trebali održati što prije, ali legalnom procedurom te ističe kako je "ispravan put" skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

U intervjuu za Glas Amerike Abazović je kazao da ukaz crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine i zakazivanje izbora za 11. juna nije u skladu s tom procedurom.

Položen ispit

Abazović, koji boravi u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, saopćio je da je o političkim događanjima i to prije svega o nedavno završenom prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, razgovarao i sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Escobar).

- Mislim da je Crna Gora položila jedan veliki demokratski ispit. Nikad relaksiranija atmosfera, dobre poruke svih kandidata, ne ulazim sad tko je kakav rezultat ostvario. Pomirbene poruke, fokus na nekim stvarima koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti. To je ono što smo svih ovih godina željeli vidjeti - kazao je Abazović.

On je istaknuo kako je siguran da će Crna Gora dobiti novog predsjednika što će označiti jednu novu etapu u stvaranju uvjeta za neke buduće političke procese u Crnoj Gori, te dodao kako vjeruje da će uskoro biti izabran i sedmi nedostajući sudac crnogorskog Ustavnog suda.

Većina političkih stranaka koalicije koja je pobijedila Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u kolovozu 2020. obećala je u četvrtak podršku Đukanovićevu protukandidatu i kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Prvi krug 

Jakov Milatović i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kandidat njegove Demokratske partije socijalista, ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati 2.aprila. U prvom krugu Đukanović je imao podršku od 35 posto birača, a Milatović 29 posto birača.

Đukanović nakon prvog kruga izbora može računati na podršku glasača SDP-ove kandidatkinje Draginje Vuksanović, koja je osvojila nešto preko tri posto glasova.

Ono gdje Đukanović pokušava ostvariti prednost su manjinski narodi u Crnoj Gori, prije svih Bošnjaci i Albanci, koji u prvom krugu nisu izašli u velikom broju na izbore, a također računa i na podršku iseljeništva čiji se dolazak u Crnu Goru očekuje početkom travnja. Hrvatski politički predstavnici u Crnoj Gori najavili su prije prvog izbornog kruga davanje potpore Đukanoviću.

Hina podsjeća da se višestranačka podrška iskazana Milatoviću ipak u Crnoj Gori dočekuje s izvjesnom zadrškom i propitivanjem u kojoj mjeri će ona doista uslijediti, a sve zbog blizine prijevremenih parlamentarnih izbora, koje je, nakon prošlotjednog raspuštanja crnogorskog parlamenta, Đukanović raspisao za 11. juna i na kojima se također očekuje uzlet pokreta Evropa sad.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 2. aprila, a pravo glasa imat će blizu 550.000 birača upisanih birački spisak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.