VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO

Odbačena krivična prijava protiv Aleksandra Vučića

Odluka je donijeta nakon razmatranja isključivo navoda krivične prijave u kojoj nije dostavljen nijedan materijalni dokaz

Aleksandar Vučić. Printscreen

H. J. I.

24.3.2023

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je odbacilo krivičnu prijavu zastupnika udruženja "Uspravna Srbija" Dragana Dobrašinovića protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je podnijeta zbog ugrožavanje teritorijalne cjeline države.

Nije dostavljen nijedan materijalni dokaz

Odluka je donijeta nakon razmatranja isključivo navoda krivične prijave u kojoj nije dostavljen nijedan materijalni dokaz koji bi potkrijepio iznijete navode, osim citiranja teksta evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, objavljenog na sajtu Evropske službe za vanjske poslove, kao i pojedinih odredbi Bečke konvencije o ugovornom pravu, navodi se u saopštenju.

- Prema stanovištu ovog tužilaštva, taj nepotpisani plan nijednom svojom odredbom, a prema tome ni odredbom člana 2, nije u suprotnosti sa preambulom Ustava, kojom je propisano da je pokrajina Kosovo sastavni dio teritorije Srbije i ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije - navelo je Tužilaštvo.

Nije preduzeto protivustavno djelovanje

U saopštenju se ukazuje da postupanje predsjednika Srbije u konkretnom slučaju nije bilo u suprotnosti sa obavezom da se zastupaju i štite interesi Srbije na Kosovu u svim unutrašnjim i vanjskim političkim odnosima.

- Samim tim nije preduzeto protivustavno djelovanje u pokušaju da se otcijepi neki dio teritorije Srbije ili da se dio te teritorije pripoji drugoj državi, već su radnje predsjednika Srbije bile usmjerene isključivo na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kakav je i naziv samog plana - dodaje se u saopštenju.

Ističe se da nema osnova sumnje da je radnjama prijavljenog lica učinjeno krivično djelo pravno kvalifikovano od strane podnosioca, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.