PREMIJER KOSOVA

Kurti: Ako ne pobijedi Đukanović, otvorit će se put nestanku crnogorske nacije

Zaista sam zabrinut zbog tih izbora, kazao je Kurti

Kurti: Crna Gora je sada zemlja tolerancije. Printscreen

Z. K.

31.3.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da je zabrinut zbog predsjedničkih izbora u Crnoj Gori i poručuje da će se, ukoliko u nedjelju na predsjedničkim izborima pobijedi protivkandidat aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, otvoriti put nestanku crnogorske nacije.

Put nestanka

- S međunarodnog aspekta, trenutno najzabrinjavajuće pitanje su predsjednički izbori u Crnoj Gori. Zaista sam zabrinut zbog tih izbora. I zato što sam ja odatle, ali i zato što će, ako pobijedi protivkandidat aktuelnog predsjednika, otvoriti put nestanku crnogorske nacije - kazao je Kurti u emisiji Rubikon na TV Klan Kosova.

Tačnije, upozorava kosovski premijer, pobjeda bilo kog drugog prosrpskog i proruskog kandidata (jer se ponekad čini da postoji konkurencija da se dokaže da li je više prosrpski ili proruski), imajući u vidu i parlamentarne izbore u junu i predstojeći proces popisa, označit će sljedeću pobjedu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i kao posljedica toga Crna Gora može da nastavi da bude Crna Gora kao državna struktura, ali će crnogorski narod ostati manjina u sopstvenoj državi, i prestati da bude Crna Gora kakvu poznajemo.

Ogromne posljedice

- Zabrinut sam, jer je Crna Gora sada zemlja tolerancije, a pobjeda prosrpskog, proruskog kandidata ohrabrit će Kremlj, jer je to upravo ona vrsta pobjede koja je Rusiji i Srbiji potrebna u regionu, s ciljem teritorijalne nepovezanosti Albanije i Hrvatske - naglasio je on.

Kurti vjeruje da će posljedice biti ogromne te da se nada da se ovo neće dogoditi.

- Na osnovu podataka koje imam, postoji nova grupa mladih sveštenika, srpskih i ruskih, čija je misija da izgrade pravoslavnu crkvu koja predstavlja Srbe u čitavom regionu, što je samo još jedan naziv za „Srpski svet“ i „Veliku Srbiju“. Stoga ću ove sedmice pomno pratiti izbore u Crnoj Gori, sa strepnjom kao nikada do sada - rekao je on između ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.