VODSTVO INSTITUCIJA

Nesuglasice BANU-a i BNF-a: Rat saopćenjima među bošnjačkim akademijama

U cijeli slučaj se jednim dijelom uključila i Islamska zajednica u Srbiji

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti. Facebook

H. J. I.

19.4.2023

Nakon smrti Muamera ef. Zukorlića, nesporazumi između vodstva institucija koje je osnivao rahmetli muftija, izazvale su iznenađenje ali i brojne reakcije, kako u Srbiji tako i u regionu.  

U cijeli slučaj se jednim dijelom uključila i Islamska zajednica u Srbiji.

Prepucavanje saopćenjima

Tako je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) najprije izdala saopćenje u kojem je upozorila da Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF), koja se, također, vezivala uz Zukorlićevo ime, "samoinicijativno i samovoljno prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, koju su joj prvotno propisali prvi osnivači".

- Direktor BNF-a Abdurrahman Kujević nema pravo da ubuduće u ime Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti prikuplja bilo kakve donacije u domovini i svijetu - naveli su iz BANU-a.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro je osudio navode iznijete u saopćenju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Na ovo saopćenje žestoko je odgovorio Mešihat IZ u Srbiji pod vodstvom muftije Mevluda Dudića.

- Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje neistinite i tendenciozne tvrdnje izrečene u nepotpisanom saopćenju na memorandumu Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti od 12. aprila 2023. godine kojim se javnost dezinformiše da je, navodno, Bošnjačka nacionalna fondacija samoinicijativno prestala biti u funkciji bošnjačkog i bosanskog nacionalnog programa, te da predsjednik Upravnog odbora BNF-a hfz. Abdurrahman ef. Kujević više nema pravo u ime BANU prikupljati donacije u domovini i inostranstvu - odgovorili su iz Mešihata.

Javno izvinjenje

Obavijestili su javnost da Kujević ima punu podršku Mešihata u svojstvu osnivača Fondacije, te od BANU zahtijevaju javno izvinjenje i traženje halaluka što su u mjesecu ramazanu "plasirali neviđenu fitnu i uz njegovo ime oljagali autoritet muftije i Islamske zajednice".

Na Mešihatovo saopćenje BANU je reagirao novim saopćenjem koje ovaj put potpisuje Mustafa ef. Cerić kao predsjednik Skupštine BANU i predsjednik Senata BANU.

- Pitanje Bošnjačke nacionalne institucije (BNF-a) i BANU-a nije pitanje ni za Mešihat Islamske zajednice ni za tebe kao predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i muftije u Sandžaku - poručio je, između ostalog, Cerić Dudiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.