BURNO U CRNOJ GORI

Brojne osude nakon istupa Andreja Milovića o dekontaminaciji: Oglasio se i predsjednik Jakov Milatović

Ona prava Crna Gora da se vrati na Cetinju i da ćemo mi uskoro izvršiti dekontaminaciju Cetinja, poručio je Andrej Milović

Andrej Milović. Boris Pejović / Vijesti.me

H. J. I.

25.4.2023

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da je njegov lični stav da novoizabrani predsjednik države Jakov Milatović treba da se inauguriše na Cetinju.

- Ovo je moj lični stav, Cetinje je za mene početak i kraj Crne Gore. Cetinje je historija Crne Gore. Crna Gora bez Cetinja ne postoji. Moj stav je da Milatović treba da se inauguriše na Cetinju i da nema te grupe ljudi veće ili manje koja smije da utiče na historijske procese, a to je da će ona prava Crna Gora da se vrati na Cetinju i da ćemo mi uskoro izvršiti dekontaminaciju Cetinja koje je za vrijeme 30-godišnje vladavine DPS-a apsolutno kontaminirano podjelama mržnjom razdorom i nekim stvarima koje su proizvod isključivo ekonomske situacije. A to je da je DPS izvršio poharu Cetinja, ekonomije i dao im podjele kao zamjenu za Košutu i mnoge fabrike i preduzeća koja su uspješno radila na Cetinju - rekao je Milović za "Dan".

"Dekontaminacija Cetinja"

Dodao je i da "ono što mi treba da radimo je povratak pravog Cetinja".

- A to je da povratimo cetinjsku ekonomiju, a kada povratimo ekonomiju imat ćemo onda mi ono staro Cetinje koje će njegovati crnogorsku historiju onakvu kakva je - rekao je Milović.

Dio medija prenio je dio izjave Milovića problematizujući onaj u kojem je naveo da će "uskoro izvršiti dekontaminaciju Cetinja".

Nakon toga uslijedile su osude izjave Milovića od političkih partija, javnih ličnosti...

Milović je naveo da su "specijalisti za propagandu i izvlačenje iz konteksta, na čelu sa DPS medijima: Portal Analitika, Pobjeda, Antena M i njima bliski, nastavljaju da mi crtaju metu, zbog čega dobijam prijetnje i uvrede".

- Ako imamo grad gdje jedan predsjednički kandidat biva napadnut i kao rezultat toga mu nije bezbjedno da se inauguriše, kako se to zove? Naravno, ovi mediji su to iskidali, a glavni akteri tridesetogodišnje kontaminacije Cetinja su se odmah prvi javili da osude. Za razliku od njih, mi ćemo Cetinju ponuditi ekonomiju, radna mjesta, životni standard i ono najbitnije, bratsku ljubav. I kao što sam rekao, Cetinje je početak i kraj Crne Gore, Cetinje je historija Crne Gore, bez Cetinja nema Crne Gore i Cetinju ćemo povratiti historijski i kulturni značaj, a medijski trovači će nastaviti da rade svoj posao, kao i do sada, jer "posa" je "posa" moj "Slavko" - napisao je na Twitteru Milović. 

Milatović: Na političkim akterima odgovornost da izbjegavaju nesmotrene izjave 

Milatović, koji je i zamjenik potpredsjednika Pokreta Evropa sad, kazao je da je "na političkim akterima dodatna odgovornost da izbjegavaju nesmotrene izjave".

- Koje, nedobronamjerno. mogu biti istrgnute iz konteksta. Odmjerene izjave i uvažavanje argumenata druge strane je važno za unapređenje demokratskih procesa. Pomirena Crna Gora je najvažnija - napisao je Milatović na Twitteru.

Đuraškovića: Izjava Milovića pokazuje suštinu odnosa prema Cetinju

Gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića kazao je da izjava Milovića da grad "treba dekontaminirati" je "neprihvatljiva i pokazuje suštinu odnosa prema Cetinju". 

Nikola Đurašković. Printscreen

- U vjekovima postojanja našeg grada, crnogorske Prijestonice i bastiona slobode, Cetinje je bilo i ostalo otvoreno za sve dobronamjerne i časne ljudi, bez obzira na to kako se zovu i odakle dolaze. Cetinju ne treba ni mentor, ni tutor, niti su naši uvaženi sugrađani takvi da ih bilo ko sa strane treba učiti ponašanju ili nas prevaspitavati, niti je bilo ko u tome kroz historiju uspio. Jednom ste nas kontaminirali suzavcem, pa hajde da vidimo kako izgleda i prijetnja dekontaminacijom ovog "evropskog" političara iz "Evrope" sad. Kontaminaciju vašim suzavcem su oprale cetinjske kiše, ali neke obraze zbog činjenja i izjava ne mogu oprati ni sve crnogorske rijeke - naveo je Đurašković.

Bogdanović: Znamo da se on ništa pitati neće povodom Cetinja

Reagujući na njegovu izjavu Danu, generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, kazao je da u toj partiji ne žele ni da pretpostave šta je Milović podrazumijeva pod dekontaminacijom.

Aleksandar Bogdanović. DPS

- Ali znamo da se on ništa pitati neće povodom Cetinja. Jer, takve kao on Cetinje je oduvijek najbolje znalo - prezrijeti. Pametniji je Milović i kad se po okruženju pojavljuje kako bi dotrčao da dočeka Putina, nego kad počne da govori bilo što o Crnoj Gori. Ovakva izjava bila bi skandalozna, ali u nekim drugim vremenima. No u ovim, u kojima su prijetnje i govor mržnje postali dio svakodnevice, a karikaturalne pojave uobičajene na političkoj sceni, sve je za očekivati i više nas ništa ne iznenađuje - naveo je između ostalog Bogdanović.

SD: Preguralo je ovo Cetinje i teže trenutke i ljuće neprijatelje od vas

Iz Socijaldemokrata Crne Gore su naveli da je Milović, "po ugledu na svoje koalicione partnere, udario je na Cetinje i njegove stanovnike".

- Milović bi, valjda po receptu Dritana Abazovića i Filipa Adžića, a u sprezi sa Petrom Kneževićem i kriminalnim grupama "na telefonu", Cetinje dekontaminirao. Smatrajući, valjda, da Cetinjanke i Cetinjani čije su porodice stvarale ovaj grad i ovu državu, kontaminiraju Prijestonicu. Andreju Miloviću, njegovom šefu Jakovu Milatoviću, kao i svim onima koji misle da Cetinje mogu "dekontaminirati" i očistiti od patriotizma i ljubavi prema Crnoj Gori poručujemo samo jedno - grdno ste se prevarili. Preguralo je ovo Cetinje i teže trenutke i ljuće neprijatelje od vas takvih kakvi ste, pa ćete i vi, pognute glave, napustiti ovaj grad svaki put kad pokušate da ga "dekontaminirate". Ne pomažu ni suzavci, ni šok bombe, ni gumeni meci, to ste valjda shvatili 5. septembra 2021. godine. Jedna stvar se Miloviću omakla i za to je u pravu - Crna Gora bez Cetinja ne postoji. Ali Milović i svi njemu slični moraju znati - kao što Crna Gora ne postoji bez Cetinja, tako ni Cetinje ne postoji bez Cetinjanki i Cetinjana - naveli su iz SD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.