PRIŠTINA

Lajčak od novih gradonačelnika na sjeveru Kosova očekuje rješenje koje neće voditi eskalaciji

Razgovarali smo o svemu što je dio života i problema i čuo sam mnogo pitanja koja predstavljaju problem, rekao je Lajčak

Miroslav Lajčak. Fena

FENA

11.5.2023

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istaknuo je u četvrtak da se EU zalaže da sve što utiče na život i jedne i druge zajednice na Kosovu treba da bude dogovoreno i riješeno u dijalogu, kao i da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice.

Lajčak je u Sjevernoj Mitrovici na pitanje da li je razgovarao s nekim o povlačenju specijalnih jedinica sa sjevera i eksproprijaciji zemljišta, kazao da je svrha njegovog boravka na sjeveru da dobije informacije od ljudi koji tu žive i to o tome kako oni vide situaciju, prenosi Kosovo online.

"Razgovarali smo o svemu što je dio života i problema i čuo sam mnogo pitanja koja predstavljaju problem", kazao je Lajčak i dodao da je razgovarao jutros o tome, a da će se o tim pitanjima nastaviti razgovoriti u ponedeljak, 15. svibnja.

Dodao je kako je dijalog prava platforma za rješavanje problema i pronalaženje rešenja.

"Mogu da ponovim da se mi zalažemo da sve što utiče na život i jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu, da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice. Dijalog ima svoj potencijal, to sada treba da iskoristimo, imamo i plan, proces normalizacije i to treba da bude prioritet kod svih", kazao je.

Odgovarajući na pitanje koja očekivanja ima od novih gradonačelnika na sjeveru Kosova, Lajčak kaže da očekuje da će se pronaći rješenje koje neće voditi eskalaciji situacije što, kako pojašnjava, znači da politički predstavnici koji imaju autoritet razgovaraju s EU o tome kako će se ta stvar riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.