HRVATSKA

Ko je pravosudna policajka koja je u Splitu ugrizla policajca: Njen lik tetovirao poznati kriminalac

S drogom je zatečena u podstanarskom stanu u Kijevskoj ulici

Zaplijenjena droga. PU SD

Z. K. / Slobodna Dalmacija

15.5.2023

Nad 31-godišnjakinjom, koja je ugrizla policajca za prst nakon što je s 28-godišnjim partnerom uhapšen u Splitu s tri vrste droge, određen je istražni zatvor te je sprovedena na splitske Bilice. Čuvaju je bivše kolege, jer je i ona do prije par mjeseci bila pravosudna policajka, a jedno od radnih mjesta bio joj je upravo Zatvor u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija.

Zatečena s drogom

S drogom je zatečena u podstanarskom stanu u Kijevskoj ulici gdje su inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske pronašli 656 grama amfetamina speed, 1.473 grama marihuane, 47 grama kokaina te digitalnu vagu. Prilikom policijskog postupanja, 31-godišnjakinja je napala policajce i jednog ugrizla za prst nanijevši mu lakše tjelesne povrede.

Stoga je osim zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, prijavljena i zbog prisile prema službenoj osobi. Njen partner, 28-godišnjak, također je prijavljen zbog dilanja, a već je dva puta uhapšen s drogom, 2019. godine sa 1,4 kilograma speeda i 2020. godine s 20 grama heroina.

Protiv njega je podnijeta krivična prijava tzv. redovnim putem, što znači bez privođenja jer je nad njim otprije na snazi potjernica. On se, naime, prošlog ljeta nije vratio na odsluženje s prekida zatvorske kazne u Kaznionici Glina te je raspisana potjernica.

Stoga je sada odmah deportiran da odsluži ostatak kazne. Ona je dovedena pritvorskom nadzorniku i nakon ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je nad njom određen istražni zatvor.

Odvedena je u splitski zatvor i smještena na Petom ženskom odjelu gdje je čuvaju dojučerašnje kolege, pošto je 31-godišnjakinja dugo godina radila na istom poslu u više zatvora i kaznionica unutar Uprave za zatvorski sistema.

Privatni odnos

Zbog svog privatnog odnosa s osobama iz kriminalnog miljea, u njenom profesionalnom postupanju unatrag nekoliko godina zabilježen je niz nepravilnosti i nelegalnosti. O tome su njene kolege u pisanim predstavkama upoznale sve rukovodeće razine unutar zatvorskog sistema, ali sve što se učinilo bilo je njezino premještanje u drugu ustanovu unutar sistema.

Takvom pogodovanju kumovale su porodična veze 31-godišnjakinje s osobom na rukovodećem položaju u Upravi za zatvorski sistemu. Pravosudni policajci, koji su njeno ponašanje smatrali sigurnosnim rizikom, prve bilješke o njenom neprofesionalnom ponašanju poslali su prvi put nadređenima još 2016. godine.

U dokumentaciji koja ukazuje na njeno rizično ponašanje, postoji i jedna nevjerojatan snimak. Radi se o selfiju zatvorenika koji je pravosudnu policajku upoznao je dok je bio u Zatvoru u Osijeku.

Zatvorenik iz Pule istetovirao je lice pravosudne policajke na prsima te je njegova fotografija dio predstavke koja je poslana u ministarstvo. Taj poznati kriminalac, sada na odsluženju u zatvoru Puli, a godinama boravi po zatvorima, nije skrivao da je s njom toliko dobar da dobiva lične poklone mimo uobičajenih dostava. U znak privrženosti i bliskosti njeno lice je istetovirao sebi na prsima i snimio i objavio selfi koji su vidjeli njene kolege i prepoznali je na crtežu, a ni sam zatvorenik nije skrivao o kome se radi.

Ne vidi se lice

Iako se na fotografiji ne vidi lice zatvorenika, i on je prepoznatljiv ostalim pravosudnim policajcima po drugim stiliziranim tetovažama na nadlakticama i podlakticama te prsima. I narednih godina je zbog privatnog odnosa 31-godišnjakinje s osobama iz kriminalnog miljea, u njenom profesionalnom postupanju zabilježeni brojni propusti i pogodovanja.

Jedno vrijeme je radila i u Zatvoru u Splitu, gdje je također postala bliska s više osoba koje su boravile u ćelijama. Nakon ubistva Petra Vuknića, optuženoga kao člana jedne od nekoliko zločinačkih organizacija iz Splita, objavila je status u kojem se oprašta s njim.

I o tome je informirano ministarstvo, ali bez posljedica po 31-godišnjakinju. To je bio još jedan pokazatelj koliko je član njene porodice u zatvorskom sistemu moćan.

Sumnjivi paket

U oktobru 2021. godine u jednom od dokumenata, koji su dostavljeni Ministarstvu, do u detalje je opisana situacija kada je u Kaznionici Glina, gdje je tada radila, pokušala preko reda dostaviti Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac, pravomoćno osuđenim za nasilje nad djevojkom u Zadru, paket s nedopuštenim sadržajem.

Dežurni policajac je otvorio paket, uočio kako na CD-u nije originalni omot i natpis, već kopija, te ga je pokrenuo u računalu, nakon čega se na ekranu pokazala videosnimka privatne zabave, navodno momačke večeri. Kako je riječ o zabranjenom sadržaju, Kovačević nije dobio CD, a pravosudni policajac ga je zaplijenio i napisao predstavku o svemu, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.