PREGOVORI

U Briselu završen sastanak Lajčaka s Petkovićem i Bislimijem

Za Beograd, najvažnija tema sastanka je formiranje zajednice srpskih opština

Lajčak na sastanku s delegacijama Srbije i Kosova. Telegraf

SRNA

15.5.2023

U Briselu je završen sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine - direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija.

Trilateralni sastanak je održan nakon što je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak obavio bilateralne sastanke sa srpskom i delegacijom Kosova, javlja Kosovo onlajn.

Lajčak je u nedjelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka realizaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je jutros u Briselu odvojenim susretom Petkovića i Lajčaka, a nakon toga sastale su se delegacije Beograda sa prištinskom delegacijom koju predvodi Bislimi.

Prema najavama iz evropskih izvora, ključne teme razgovora na nivou glavnih pregovarača bile su formiranje Zajednice srpskih opština, primjena deklaracije o nestalim osobama, realizacija dogovora iz Ohrida i situacija na sjeveru Kosova nakon nedavnih lokalnih izbora.

Za Beograd, najvažnija tema sastanka je formiranje zajednice srpskih opština, na osnovu sporazuma postignutih 2013. i 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.