RASTU NIVOI KORANE I KUPE

Vanredno stanje u Karlovcu i Kostajnici, dolazak vodenog vala

Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH

Vanredno stanje u Karlovcu i Kostajnici. Fena

FENA

17.5.2023

Zbog obilnih kiša značajno su narasli vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području, gdje je proglašeno vanredno stanje, kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a očekuje se dolazak vodenog vala.

Noćas u jedan sat proglašeno je vanredno stanje za rijeku Koranu u Karlovcu. Jutros u osam sati je u Karlovcu izmjeren vodostaj Korane od 829 centimetara, a Kupe 828.

Nivo Mrežnice u Dugoj Resi stagnira

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je Hini da je u toku sastanak štaba civilne zaštite.

Nivo Mrežnice u Dugoj Resi stagnira i iznosila je u sedam sati 432 centimetra, a Gornje Dobre kod Ogulina već satima pada i vodostaj iznosi 263 centimetra.

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH.

- Vodostaj Une je 486. Ono što nas pogađa su obilni pljuskovi. Sve snage su na terenu. Odradile su cijelu noć, a pumpe nisu stajale. Zasad uspijevamo održati nivo vode 40 cm razlike u odnosu na rijeku Unu - kazao je za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Val iz BiH

Dodao je kako se očekuje val iz BiH. Nadaju se da će se uspjeti odbraniti, uz minimalne štete. Upitan spremaju li se evakuacije, Bišćan je odgovorio kako je ogroman trud uložen u samu pripremu i odbrane od poplave da do evakuacije ne bi trebalo doći.

Upozorio je na opasnost od podzemnih voda na koje niko ne može utjecati, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.