ODRŽALI DRUGI SASTANAK

Đukanović i Milatović: Politički smo protivnici, ali smo posvećeni državnoj funkciji

Saglasili smo se da je mnogo izazova, rekao je Đukanović

Jakov Milatović i Milo Đukanović. CdM

H. J. I.

18.5.2023

U Podgorici je danas održan drugi sastanak bivšeg i novoizabranog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića Jakova Milatovića, na kome je razgovarano o aktivnostima primopredaje dužnosti. Đukanović je kazao da vjeruje da će Crna Gora nastaviti da se uspješno kreće putem evropskog razvoja i poželio je Milatoviću uspješan mandat. Milatović je zahvalio Đukanoviću na konstruktivnim razgovorima i naglasio da je interes da Crna Gora dobije reformsku i stabilnu vladu.

- Nastavili smo prošlonedjeljni dijalog, čija je ideja da doprinesemo demokratskoj tranziciji ovog dijela vlasti, da doprinesemo institucionalnom kontinuitetu. Kao praksa ovo je dobrodošlo i baca svjetlo na rastući demokratski kapacitet. Ideja dijaloga je doprinos demokratskoj tranziciji ovog dijela vlasti. Razgovori su bili zanimljivi, govorili smo o regionalnom, evropskom i globalnon političkom okviru, o mnogim aspektima unutrašnje politike - rekao je Đukanović nakon sastanka s Milatovićem.

Unutrašnja politička stabilnost

Naglasio je da su se saglasili da je mnogo izazova i da je važno da Crna Gora utvrdi unutrašnju političku stabilnost i napreduje ka svom cilju – Evropskoj uniji.

- Saglasili smo se da Crna Gora što prije treba da obnovi unutrašnju stabilnost - poručio je Đukanović.

On je istakao da vjeruje da će Crna Gora nastaviti da se uspješno kreće putem evropskog razvoja. Đukanović je Milatoviću poželio uspješan mandat.

- Danas smo završili drugi razgovor. Oba razgovora bila su konstruktivna. Na fonu su onoga što su potrebe unutrašnje i vanjske politike. Razgovori su dobar primjer demokratske tranzicije vlasti. Primjer su demokraske prakse kako u Crnoj Gori ubuduće treba da se odvija tranzicija vlasti. Da pošaljemo poruku i EU. Želim da se Đukanoviću zahvalim na konstruktivnim razgovorima. Mi smo politički protivnici, ali smo pokazali da smo posvećeni svojoj ulozi u državnoj funkciji - kazao je Milatović nakon sastanka.

Na inauguracuju dolaze svi predsjednici zemalja regiona Zapadnog Balkana

On je najavio da je njegova inauguracija u subotu, i da će položiti zakletvu pred poslanicima.

- Tom činu će prisustvovati i Đukanović. Tog dana bit će poslata dobra poruka iz Crne Gore. Bit će tu predsjednici svih zemalja regiona zapadni Balkan. Čekaju nas parlamentarni izbori. Interes je da Crna Gora dobije reformsku i stabilnu vladu koja će vratiti zemlju na evropski put i da zemlja nastavi s ekonomskim reformama započetim nakon 2020. Ušli smo u novu eru demokraskog, ekonomskog i institucionalnog razvoja Crne Gore - zaključio je Milatović.

Razgovor je trebalo da počne 10 sati u Kabinetu predsjednika, ali je Milatović kasnio pola sata.

Đukanović i Milatović imali su sastanak 12. maja u zgradi predsjednika, kada su razgovarali o primopredaji dužnosti i predstojećoj inauguraciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.