HRVATSKA

Nađeni ostaci aviona koji je nestao iznad Like: U njemu navodno bilo troje Nizozemaca

Policijski uviđaj i uviđaj Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom saobraćaju obavit će se sutra

Ostaci aviona pronađeni oko 19:30 sati. Printscreen

H. J. I.

20.5.2023

Policijski uviđaj i uviđaj Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom saobraćaju obavit će se sutra, na mjestu pada aviona Cirrus 20 na Kapeli u Hrvatskoj, potvrdio je Hini glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin.

"Stradalima se nažalost ne može pomoći"

Odlučeno je tako jer je, kako je Hini rekao Petrin, za samu provedbu uviđaja puno bolje da se obavi za danjeg svjetla te je dodao da se “nažalost, stradalima više ionako ne može pomoći”.

Petrin kaže da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom Cirrusa 20, ali da taj tip aviona spada u kategoriju Cessna, odnosno kategoriju aviona do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta.

- Istragu avionskih nesreće treba provesti i na ovaj način, osim onako kako to radi policija radi utvrđivanja krivnje ili odgovornosti pojedinaca u svrhu njihovog kaznenog progona, zato što se s tačnim rasvjetljavanjem uzroka nesreće mogu dati sigurnosne preporuke, s ciljem sprječavanja takvih nesreća u budućnosti - rekao je Petrin. 

U avionu navodno bilo troje Nizozemaca

Spasioci na tlu pronašli su ostatke aviona i to nešto iza 19:15 na šumovitom predjelu Mali Makovnik na planini Kapeli u Ličko-senjskoj županiji.

Za sada nema službene potvrde koliko je osoba bilo u avionu te jesu li svi poginuli, ali Hina neslužbeno saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u avionu bilo troje Nizozemaca te da su i registracije aviona nizozemske.

Sve je počelo danas u 12.30 kad je Hrvatska kontrola zračne plovidbe uočila da je s radara nestao avion koji je letio iz Maribora prema Puli te je odmah o njegovom nestanku obavješten Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite i organizirana je potraga u koju je bilo uključeno 120 osoba na terenu, a prostor Kapele se pretraživao i helikopterom MORH-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.