NA SNAZI ŽUTI METEOALARM

Jako nevrijeme očekuje se u Srbiji: Grmljavina stiže iz Rumunije

Prvi na udaru naći će se jugoistočni dio Banata, Podunavlje i Braničevski okrug

Nevrijeme u Srbiji. Printscreen

A. O.

22.5.2023

U Srbiji je danas sučano vrijeme, a temperatura je viša od 25 stepeni Celzijusa. Međutim, jedan dio te zemlje će se naći na udaru pljuskova popraćenih grmljavinom.

Grmljavinski sistemi iznad Rumunije premještaju se u sjeveroistočnoj visinskoj struji prema Srbiji, odnosno prema njenom sjeveroistočnom dijelu.

U poslijepodnevnim satima, ovaj grmljavinski sistem prelazit će preko sjeveroistoka Srbije i donijeti lokalne pljuskove sa grmljavinom, a ponegdje i kratkotrajne grmljavinske nepogode.

Prvi na udaru naći će se jugoistočni dio Banata, Podunavlje i Braničevski okrug, odnosno šire područje Vršca, Smedereva, Požarevca, Velikog Gradišta i Kostolca, a nešto kasnije i dijelovi centralne Šumadije i Pomoravlja.

Kako je objavio Republički Hidrometeorološki zavod Srbije, žuti meteo-alarm je na snazi u čitavoj Srbiji.

Na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu pala bi i veća količina kiše, ali će padavine i oluje biti kratkotrajnog i prolaznog karaktera.

U ostalim predjelima Srbije očekuje se uglavnom sunčano, a lokalni pljuskovi sa grmljavinom bit će rezervisani uglavnom za istočne i sjeveroistočne predjele Srbije, a kasnije poslijepodne i za dijelove južne Srbije.

U nastavku poslijepodneva u Beogradu se očekuje pretežno sunčano, uz razvoj oblačnosti, a samo ponegdje na širem područja grada očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.