BEOGRAD

Oglasila se doktorica iz Palmotićeve o terapijskoj seansi sa učenicima iz OŠ "Vladislav Ribnikar"

Ona se oglasila nakon što je otac jedne od stradalih djevojčica naveo da je sprovela "mračnu psihoterapijsku seansu" sa djecom

Oglasila se doktorica iz Palmotićeve o terapijskoj seansi sa učenicima iz OŠ "Vladislav Ribnikar". Nikola Anđić / Telegraf.rs

H. J. I.

22.5.2023

Doktorica Ranka Radulović, koja je imala seansu sa učenicima u OŠ "Vladislav Ribnikar" gdje se 3. maja dogodio masakr, u kojem je ubijeno desetoro ljudi, a sedmero teško ranjeno, oglasila se nakon što je otac jedne od stradalih djevojčica naveo da je doktorica sprovela "mračnu psihoterapijsku seansu" sa djecom, puštala im narodnu muziku i navodila ih da "treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugara i drugarica".

Pružanje prve psihijatrijske pomoći

Dr. Radulović je rekla da je u školu Vladislav Ribnikar u Beogradu hitno poslata u petak 05. maja sa svog radnog mjesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtjevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, djeci, roditeljima i nastavnicima. 

- Dobila sam konkretan zadatak da u 13 sati budem prisutna na nastavničkom vijeću. Tom prilikom sam odgovarala na stručna pitanja zaposlenih, od kojih su neki imali potrebu da govore o svojim osjećanjima. Tada je dogovoreno da nakon sastanka nastavničkog vijeća, napravim grupu sa zaposlenim koji imaju potrebu da dodatno razgovaraju sa mnom. U 15 sati na hodniku vidim grupu zaposlenih i djece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potresenosti. Učenici su došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva - navodi doktorica.

Rekonstrukcija događaja

- Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili. Njihove roditelje nisam vidjela u blizini. Na početku grupnog sastanka saznajem da je to dio učenika 7-2, ali je bilo i učenika i iz drugih razreda. Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7-2 i opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila učenik te škole. Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire.

Učesnici su imali potrebu da rekonstruišu događaj i međusobno podijele osjećanja. Učenici koji su imali osjećanje krivice "preživjelih" su to verbalizovali i dobili su moju i grupnu podršku. Tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima je pomenuta zajednička pjesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sjećanjem na pokojnog učenika A. Č., koji je tu pjesmu tokom ekskurzije pjevao, zajedno sa njima. Pošto nisam znala tu pjesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procijenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pjesmu, vezanu za srećno sjećanje na mrtvog prijatelja i učenika, da će to doprinijeti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole. Grupa je uspješno završena jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se razlikovale u stepenu ispoljavanja. Poslije grupe sam, istog dana, prema dogovoru napravljenom za vrijeme nastavničkog vijeća, nastavila da pomažem grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvjete i predsjednik Savjeta roditelja. Sve što sam uradila za školu Vladislav Ribnikar, ljude povezane sa njom i za struku, pacijente i građanstvo tokom 32 godine radnog staža je bilo u najboljoj namjeri i stručno utemeljeno - navodi se u saopštenju doktorice Ranke Radulović.

Oglasili se sa Klinike za psihijatriju UKC Srbija

Oglasili su se i sa Klinike sa psihijatriju UKC Srbije i naveli da su na zahtjev Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ubrzo nakon tragičnog događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar", delegirali iskusne stručnjake, specijaliste psihijatrije i specijaliste medicinske psihologije sa višedecenijskim iskustvom u radu u psihijatriji, kao podršku timu koji je radio sa djecom, nastavnicima i roditeljima u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

- Stručnjaci su u svom radu primijenili odgovarajuće metode u psihijatrijsko-psihološkoj podršci i radu sa traumom svima kojima je to bilo potrebno. Ljekari su angažovani na volonterskoj bazi kao odgovor na molbu stručnih saradnika, nastavnika i roditelja iz škole. Na zahtjev rukovodioca Klinike za psihijatriju prim. dr sci. med. Ranka Radulović, specijalista psihijatrije dala je pisanu Izjavu o dešavanjima u školi "Vladislav Ribnikar" - navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.