"SUDBONOSNE ODLUKE"

U Beogradu večeras Vučićev skup

Građane je na protest “Srbija protiv nasilja” pozvala proevropska opozicija

Vučić očekuje da će skup simpatizera i članova SNS-a masovnošću nadmašiti sve prethodne građanske. TV Happy

A. O.

26.5.2023

Srbiji predstoji buran kraj sedmice s dva masovna skupa vlasti i opozicije u petak i subotu, koji svjedoče o dubokim podjelama u društvu i na političkoj sceni, dok vrh vladajuće Srpske napredne stranke za subotu na svojoj partijskoj skupštini najavljuje "sudbonosne odluke".

“Okidač” masovnim protestima bile su dvije tragedije s početka maja, u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolici Mladenovca ubijeno 18 osnovnoškolaca i mladih, a 20 ih je ranjeno, što je potaknulo masovne građanske proteste i kritike vlasti za toleriranje i promicanje nasilja u javnom prostoru i medijima.

Građane je na protest “Srbija protiv nasilja” pozvala proevropska opozicija, a na spisku njihovih zahtjeva su ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti, te uskraćivanje nacionalne frekvencije privatnim provladinim televizijama koje nekritički promiču nasilje i mržnju u svojim programima.

Srbijanski predsjednik i vođa vladajuće srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uzvratio je pozivom svojim pristašama na miting “najveći ikad”, nazivajući ga skupom “Srbija nade”.

Vučić očekuje da će skup simpatizera i članova SNS-a masovnošću nadmašiti sve prethodne građanske.

Samo dan nakon tog skupa u Beogradu, SNS će održati stranačku skupštinu u Kragujevcu gdje se, kako je ranije najavio Vučić, očekuju neke “sudbonosne odluke”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.