PETI PO REDU

Završen protest "Srbija protiv nasilja": Hiljade građana poručilo Vučiću da ode sa vlasti

Povorku su predvodile studentkinje i studenti koji su uzvikivali da "studenti ne ćute" i koji su nosili transparente protiv nasilja

Sa održanih protesta. Anadolija

Anadolija

3.6.2023

Skup "Srbija protiv nasilja" u organizaciji srbijanske proevropske opozicije, peti po redu, na kome desetine hiljada građana zatražilo odgovornost zvaničnika i institucija zbog velikih tragedija - dva masovna ubistva i širenja nasilja, održan je večeras u Beogradu, javlja Anadolija (AA).

Na početku skupa građani su u vazduh pustili nekoliko crvenih, plavih i bijelih balona napunjenih helijumom za koje je bio zakačen transparent sa fotografijom srbijanskog predsjednika Alelsandra Vučića kako korača i na kome je pisalo "Vučiću odlazi!".

Neobrazovani i nesposobni na najodgovornijim funkcijama

Glumica Svetlana Bojković istakla je da su u Srbiji stručni ljudi marginalizovani, a neobrazovani i nesposobni postavljeni na najodgovornije funkcije u društvu.

Dodala je da su obrazovanje i kultura skrajnuti iako su temelj nacije i njenog identiteta.

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je da društvo u Srbiji nikada neće preboljeti tugu za izgubljenim mladim životima i istakao da tu tugu i ne treba preboljeti.

- Svi naši porazi, nesreće, sva zla koja smo nanosili drugima i sebi, skupila su se u tu jednu gorku koja je pala na one koji nikada nikome nisu bili krivi - rekao je izjavio Bjelogrlić.

Nakon obraćanja Bojković, Bjelogrlića i još nekoliko javnih ličnosti, građani su krenuli u šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Povorku predvodili studenti i studentkinje

Povorku su predvodile studentkinje i studenti koji su uzvikivali da "studenti ne ćute" i koji su nosili transparente protiv nasilja.

Ispred Vučićevog kabineta oko koga su građani formirali "prsten" koji je ubrajao prostor oko zgrade i sve okolne ulice, na šest postavljenih štandova građani su upisivali svoje poruke srbijanskom predsjedniku.

Tokom skupa građani su se najčešće obraćali upravo Vučiću poručujući mu da ode sa vlasti, da je gotov i da ih (građana) ima dovoljno.

Zgradu u kome je Vučićev kabinet, i koja je sve vrijeme bila u potpunom mraku, obezbjeđivalo je tridsetak policajaca u civilu i manje od deset uniformisanih policajaca.

Zahtjevi građana

Zahtjevi građana ostali su isti kao i na prethodna četiri skupa: da se privatnim prorežimskim televizijama Pink i Hepi oduzmu nacionalne frekvencije zbog promovisanja nasilja u rijaliti programima i da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin budu smijenjeni.

Traže se i smjene ili ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i Regulatornog tijela za elektronske medije.

Skup je pored uobičajeno velikog broja građana obilježio, kao i prethodna četiri, izostanak uniformisanih policajaca, izuzevši nekoliko saobraćajnih patrola.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.