CRNA GORA

Aukcijska prodaja luksuznih nekretnina iznad 2,5 miliona eura

Cijena nekretnine koja se prodaje ne može biti niža od 2,5 miliona eura

Crna Gora: Raj za luksuz. Screenshot

N. H.

8.6.2023

Crna Gora je i ove godine hit ljetovalište, a tamo sigurno ne nedostaje luksuznih nekretnina, s jedinstvenim dizajnom, modernim komforom i na najatraktivnijim lokacijama.

Najnovije u njihovoj ponudi i po prvi put na crnogrskom tržištu nekretnina postoji mogućnost prodaje i kupovine putem čuvene Sotheby's aukcije, piše Nedeljnik.rs.

Široka ponuda

- Pored široke i pažljivo selektovane ponude luksuznih nekretnina, od ove godine našim klijentima nudimo i mogućnost prodaje ili kupovine nekretnine putem aukcije. Ovako sofisticiranu opciju u prilici smo da ponudimo jer je Sotheby’s preuzeo najveću i najprestižniju aukcijsku kuću iz oblasti luksuznih nekretnina. 

O izvrsnom poslovanju ove aukcijske kuće najbolje govori podatak da je njihov tržišni udio u aukcijskoj prodaji luksuznih nekretnina bio čak 90 posto - navodi Niko Laković, direktor Montenegro Sotheby’s Realty grupacije.

Niko Laković. Printscreen

Luksuzne nekretnine

Laković dodaje da je praksa pokazala da je aukcijska prodaja nekretnina moguća samo u situacijama kada je riječ o visoko luksuznim nekretninama, te objašnjava da po pravilu prosječna cijena nekretnine koja se prodaje ne može biti niža od 2,5 miliona eura.

Objašnjavjući cjelokupnu proceduru Laković navodi kada procijene da je neka nekretnina podobna za aukcijsku prodaju obilazak vrše ovlašteni procjenjivači iz Velike Britanije, koji ujedno i vode aukcijsku prodaju.

Online aukcije

Sama aukcija se odvija online i dosadašnja praksa je pokazala da je uspješnost prodaje luksuznih nekretnina na taj način gotovo stopostotna.

- Prodaja luksuznih nekretnina putem aukcije je uveliko zaživjela u svijetu. Ne postoji jedan razlog da ne verujem da će ovaj model prodaje zaživjeti i kod nas. Ljudi su zaljubljeni u Mediteran, sve više internacionalnih klijenata dolazi, raspituje se i pokazuje interesovanje za investiranje u sunčanu zemlju njevjerovatnih prirodnih ljepota sa izuzetnim pogodnostima za ulaganje – dodaje vlasnik

Veliko interesovanje

Laković dodaje da interesovanje za luskuzne nekretnine u Crnoj Gori ne opada, već upravo očekivano raste. Komšijsku državu su prepoznali kao dragulj na Jadranskom moru i samim tim je sve interesantnija i popularnija koji svoj drugi, ili čak treći dom, žele pronaći tamo.

Sa održane aukcije. Printscreen

Upitan da prokomentariše rast cijena Laković objašnjava da je rast cijena na tržištu pojačan inflatornim rizikom, te je on učinio i da potražnja za kupovinom nekretnina pođe uzlaznom putanjom.

- Cijene luskuznih nekretnina u Crnoj Gori, iako u porastu, još uvijek su niže u odnosu na mnoge evropske zemlje. Veliko interesovanje internacionalne klijentele za ulaganje u Crnoj Gori jasno govori da se očekuje nastavak trenda rasta cijena, te se investiranje u luksuzne nekretnine u našoj zemlji smatra odličnim finansijskim potezom, bilo da se razmišlja o rentiranju ili kasnijoj preprodaji kupljene nekretnine – zaključuje Laković.

On je uvjeren da tržištu luksuznih nekretnina u Crnoj Gori tek predstoji zlatno doba i da će benefite osjetiti u skorijoj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.