PRETUKLI GA

SafeJournalists mreža: Napadnut snimatelj Radio televizije Kosova u Leposaviću

Mreža smatra da je veoma uznemirujuće što se na snimcima vidi kako je KFOR prisutan, a ne reaguje

Maskirani demonstranti novinare gađali kamenjem. Anadolija

Anadolija

16.6.2023

SafeJournalists mreža saopštila je da je snimatelj Radio televizije Kosova Bardh Bekteši danas fizički napadnut dok je izvještavao iz Leposavića, javlja Anadolija.

- Kao što se vidi na uznemirujućem snimku koji je Udruženje novinara Kosova (AJK) dobilo od Bektešijeve koleginice Venere Džodžaj, koja je bila prisutna u trenutku napada, Bektešija su gurnuli na zemlju, a zatim pretukli. Kako je objasnila novinarka Džodžaj, Bekteši ima teške povrede glave, ali i povrede na tijelu - navodi se u saopštenju.

Maskirani demonstranti ih gađali kamenjem

Novinarka Džodžaj je navela:

- Maskirani demonstranti su nas gađali kamenjem dok su neke kolege odlazile. Našeg snimatelja Bardh Bektešija su gurnuli i oborili, a onda i fizički napali, nanijevši mu povrede po glavi i tijelu.

Pored fizičkog napada, uništena je i Bektešijeva kamera. Štaviše, potvrđeno je da su demonstranti kamenicama gađali i druge prisutne medijske ekipe: Teve1, RTV Dukagjini, RTK, Klan Kosova i KTV.

- Zgroženi smo najnovijim, najbrutalnijim napadom na novinare u Leposaviću. Gonili su novinare, a najmanje dvojica su ih udarala nogama dok su bili na zemlji. Pozivamo sve, počevši od kosovskog premijera Kurtija i drugih relevantnih faktora, da daju sve od sebe da stvore bezbjedno okruženje za novinare koji rade svoj posao - rekao je Džemajl Redža, predsjednik odbora AGK.

Upućen poziv KFOR-u

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu AGK-u i poziva KFOR da osigura bezbjednost novinara, posebno dok obavljaju svoje dužnosti u ovom dijelu zemlje. Mreža smatra da je veoma uznemirujuće što se na snimcima vidi kako je KFOR prisutan, a ne reaguje, u trenutku kada su životi nekoliko medijskih radnika ugroženi.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

- Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana - navode iz SafeJournalists mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.