PREMIJER KOSOVA

Kurti o hapšenju u Severnoj Mitrovici: Postoje dokazi, nemam veze sa istragom

Današnje vježbe Trećeg puka KBS u Južnoj Mitrovici su rutinska, godišnje planirana aktivnost, kazao je Kurti

Kurti: Kao premijer demokratske države, nemam nikakve veze sa kriminalom. Printscreen

A. O.

24.6.2023

Premijer Kosova Albin Kurti jučer je izjavio da je jučerašnja vježba KBS u Južnoj Mitrovici dio godišnje planirane aktivnosti, i da je o tome obavješten Kfor, dodajući da on "nema veze sa hapšenjima Srba na sjeveru".

Kurti je na Twirreru naveo da su dezinformacije opasne i neprihvatljive.

- Današnje vježbe Trećeg puka KBS u Južnoj Mitrovici su rutinska, godišnje planirana aktivnost, o čemu je Kfor u potpunosti obavješten. Sastojao se od 215 vojnika koji su išli od garnizona „Minatori“ do Svnjara i nazad. Dezinformacije su opasne i neprihvatljive - rekao je Kurti.

Povodom današnjeg hapšenja Srbina na sjeveru, Kurti je objasnio da je "osumnjičeni uhapšen zbog napada na pripadnike Kfora".

- Na osnovu brojnih dokaza i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i pravnim postupkom, policija je uhapsila jednu osobu u Severnoj Mitrovici zbog napada na vojnike Kfora u Zvečanu 29. maja. Kao premijer demokratske države, nemam nikakve veze sa kriminalom, istragama i hapšenjima - dodaje Kurti.


Objava Kurtija. Printscreen

Ističe da „širenje panike i lažnih tvrdnji“ samo povećava tenzije.

- Širenje panike i lažnih tvrdnji samo raspiruje tenzije i pomaže onima koji žele da ih eskaliraju. Savjet svima, potvrdite svoje izvore i sačekajte zvanične informacije od kosovskih institucija prije nego što odlučite da se javno angažujete u prenošenju vijesti ili predviđanju događaja - rekao je Kurti.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je ranije na Twitteru da su u Uniji veoma uznemireni zbog situacije na sjeveru Kosova i hapšenja Srba bez zakonske osnove.


Objava Kurtija. Printscreen

- Veoma smo uznemireni zbog situacije na sjeveru Kosova - hapšenja kosovskih Srba bez zakonske osnove i marš Kosovskih sigurnosnih snaga kroz Južnu Mitrovicu, praćeno teškom retorikom iz Srbije - naveo je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.