ZBOG VISOKIH CIJENA?

Vapaj ugostitelja iz dalmatinskog turističkog središta: Ljudi samo šetaju, promet manji za 30 posto

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se ipak početkom ove sedmice pohvalio dobrim turističkim pokazateljima s početka glavne sezone

Šibenik. Zvonimir Barisin/PIXSELL

S. S. / Šibenski

25.6.2023

- Nemojte da vas zavara turistička gužva u gradu. Ona nema toliki finansijski efekt. Iz prostog razloga što turisti više šetaju, nego što jedu i spavaju. Promet mi je barem 30 posto manji nego prošlog ljeta u ovo doba - požalio se šibenski ugostitelj iz centra grada, piše portal Šibenski.

Novinari mu ništa nisu odgovorili. No vjerovatno vrijedi ona stara "kako se na kraju mrtvi broje", tj. nadajmo se da će ga konačna ljetna statistika ipak demantirati.

Ipak, nemoguće je ne primijetiti kako se sve više turista ove godine žali zbog previsokih cijena smještaja i svake druge turističke ponude u Hrvatskoj. Poražavajući je podatak i taj da većina porodica iz Hrvatske i regiona ne može priuštiti ljetovanje na Jadranu.

Društvenim mrežama proširio se i račun iz jednog objekta na Korčuli. Neidentificirani gospodin ili gospođa dobio je popust za domaće, pa pretpostavlja se da je Korčulanin, a uprkos popustu od gotovo 4 eura, račun za dva kroasana i čaj iznosi nevjerojatnih 15,68 eura! 

Račun sa Korčule. Facebook

No premijer Hrvatske Andrej Plenković početkom ove sedmice pohvalio se dobrim turističkim pokazateljima s početka glavne sezone.

- Bilježimo 5,6 miliona dolazaka i 20,4 miliona noćenja što je za 17, odnosno 11 posto više nego lani, a turistički promet veći je za šest posto nego rekordne 2019. godine - rekao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.