PRIŠTINA

Osmani razgovarala sa Lajčakom o situaciji na sjeveru Kosova

Osmani je istakla da su institucije Kosova posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova zajedno sa međunarodnim partnerima

Sa održanog sastanka. Anadolija

Anadolija

4.7.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarala o situaciji na sjeveru Kosova, prenosi Anadolija.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Kosova, tokom sastanka razgovarano je o aktuelnim političkim i bezbjednosnim izazovima, sa posebnim akcentom na naporima za deeskalaciju situacije, kao i o potrebi primjene Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Prevažilaženje aktuelnih izazova

Osmani je istakla da su institucije Kosova posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova zajedno sa međunarodnim partnerima i da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na sjeveru zemlje, u skladu sa kosovskim zakonskim okvirom.

U kontekstu nedavnih dešavanja na sjeveru Kosova, Osmani je naglasila da se kriminalne grupe i pojedinci koji su koristili nasilje nad policijom, novinarima, pripadnicima KFOR-a, Eulexa i građanima, moraju suočiti sa pravdom.

Osmani je istakla da Kosovo ostaje nepokolebljivo u svom cilju za mir i stabilnost u zemlji i regionu.

Lajčak se nakon Osmani sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Privremene mjere EU

Evropska unija je uvela privremene kaznene mjere Kosovu zato što kosovske vlasti nisu ispunile zahtjeve u vezi deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.

Privremene mjere se odnose na obustavu rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspenziji poziva na događaje na visokom nivou i bilateralnih posjeta, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova u okviru Dijaloga uz podršku EU. Također su suspendovani projekti finansirani iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan i IPA fondovi.

EU od Vlade Kosova traži da povuče specijalce Kosovske policije i novoizabrane gradonačelnike Albance iz opštinskih zgrada u četiri opštine na sjeveru Kosova, te da raspiše nove izbore na kojima bi učestvovala i srpska zajednica, koja je aprilske lokalne izbore bojkotovala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.