DOGOVORI

Vlade Kosova i Albanije potpisale 13 sporazuma

U protekle dve godine održana su dva sastanka vlada na kojima je potpisan 41 vladin, međuresorski i međuinstitucionalni sporazum

Albin Kurti i Edi Rama. Twitter

Anadolija

7.7.2023

Vlade Kosova i Albanije potpisale su u četvrtak 13 sporazuma, memoranduma o saradnji i deklaracija, bez zajedničkog sastanka dve vlade, prenosi Anadolu.

Vlada Kosova je saopštila da je, nakon potpisa ministara Vlade Albanije, usledio potpis ministara Vlade Kosova, za stupanje na snagu sporazuma koji će biti od koristi građanima obe države.

- U protekle dve godine održana su dva sastanka vlada na kojima je potpisan 41 vladin, međuresorski i međuinstitucionalni sporazum. Ovoga puta, i bez sastanka dveju vlada, potpisano je 13 sporazuma koji obuhvataju saradnju u različitim oblastima, od bezbednosti i pravosuđa do obrazovanja i kulture - navodi se u saopštenju.

Potpisan sporazum

Istaknuto je da je potpisan sporazum o međusobnom priznavanju advokatske profesije i posrednika, da bi se stvorio slobodan prostor za interakciju ljudi, ideja, kapitala i drugih zajedničkih prostora, kao i da bi se obezbedila bolja perspektiva za građane dve zemlje.

- U cilju razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede, promocije trgovine i olakšavanja postupaka kontrole, zaključen je sporazum o olakšavanju postupaka kontrole proizvoda neživotinjskog porekla. U okviru saradnje, razmene informacija, iskustava i tehnologije, je i sporazum o saradnji u oblasti inspekcije, gde je predviđena donacija portala e-inspekcije Kosovu od strane Saveta ministara Republike Albanije - navedeno je u saopštenju.

Pored toga, ministri unutrašnjih poslova dve zemlje potpisali su i zajedničku deklaraciju o namerama, kojom se zajednički obavezuju na intenziviranje saradnje u oblasti bezbednosti, uglavnom s fokusom na olakšavanje prekograničnog saobraćaja i unapređenje razmene informacija kroz sisteme upravljanja bezbednošću granica, unapređenje zajedničkog centra za integrisano upravljanje granicom, kao i unapređenje saradnje u sprečavanju i borbi protiv kriminala.

Bilateralni sporazumi 

- Današnji sporazumi, zajedno s onima koji su potpisani na dva sastanka vlada u poslednje dve godine, približavaju naše zemlje i građane jedni drugima i ponavljaju jačanje saradnje između Republike Kosovo i Republike Albanije. Vlada Republike Kosovo pozdravlja buduće zajedničke sastanke, koji bi trebalo da se održe između naših zemalja, radi plodonosnih razgovora i promovisanja dobrih dela i saradnje - navode iz Vlade Kosova.

Bilateralni sporazumi su potpisani u Tirani uoči dolaska premijera Rame u posetu Kosovu zbog sastanka Rame i kosovskog premijera Albina Kurtija, ali do susreta ipak nije došlo.

Rama se sastao odvojeno s predsednicom Kosova Vjosom Osmani i predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom. Konjufca je nakon tog sastanka izjavio da je Kosovo bilo povređeno nakon otkazivanja sastanka dve vlade od strane Rame sredinom juna, ali ne toliko da se ne bi sastali. Albanski premijer je sastanak vlada otkazao zbog situacije na severu Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.