CRNA LISTA

Oglasio se State Department: Vulin je unapređivao ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu

Nastavit ćemo da smatramo odgovornim one koji unapređuju svoju političku agendu i ličnu korist nauštrb mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu

Metju Miler: Vulin je sankcionisan zbog korupcije. State Department / Facebook

H. J. I.

11.7.2023

Portparol State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller) oglasio se nakon što je Ministarstvo finansija i trezora SAD na crnu listu stavilo Aleksandra Vulina, šefa BIA-e.

- Sjedinjene Američke Države danas su sankcionisale Aleksandra Vulina, koji trenutno obavlja funkciju direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, zbog učešća u koruptivnim i destabilizujućim aktivnostima koje podrivaju vladavinu prava na zapadnom Balkanu. 

Ruske zlonamjerne aktivnosti

Vulin je ranije bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Nijedna od ovih institucija srbijanske vlade nije meta današnjih sankcija.

Nastavit ćemo da smatramo odgovornim one koji unapređuju svoju političku agendu i ličnu korist nauštrb mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu i unapređuju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu. Stojimo uz građane Srbije dok rade na reformi svog pravosudnog sistema, iskorjenjivanju korupcije i izgradnji prosperitetne budućnosti.

Etnonacionalistički narativi

Ministarstvo finansija SAD sankcioniše Vulina na osnovu E.O. 14033, zbog korupcije. Vulin je, također, vjerodostojno umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. Vulin je koristio svoje političke pozicije da izgradi javnu podršku za ruske zlonamjerne aktivnosti, istovremeno promovišući etnonacionalističke narative koji podstiču nestabilnost u Srbiji i regionu. 

Osim toga, vjeruje se da je održavao obostrano koristan odnos sa srbijanskim državljaninom Slobodanom Tešićem, trgovcem oružjem pod sankcijama SAD - poručio je Miler, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.