NEVRIJEME

Video / Oluja protutnjala Slovenijom: Kretala se 100 kilometara na sat

Snažna superćelijska oluja pogodila je slovensku granicu kod Nove Gorice iz Italije, dodaje Meteoinfo

Ogroman grad padao. Facebook

Z. K.

25.7.2023

Nevrijeme je oko 21:30 stiglo nad Sloveniju. Slovenski mediji pišu kako je riječ o vrlo jakoj oluji. Stigla je do zapadne Slovenije iz smjera Italije, praćena jakim vjetrom i gradom. Nevrijeme je prvo oko 21 sat zahvatilo Gorišku, a potom je došlo nad centralnu i istočnu Sloveniju pri čemu je promet bio otežan.

Kako je na slovenskom Pop TV-u rekao meteorolog Brane Gregorčič, snažno nevrijeme brzo se iz dijela Slovenije uz talijansku granicu premjestilo u unutrašnjost Slovenije, prema procjenama, brzinom od čak 100 kilometara na sat. Sa sobom je donijelo vrlo jake udare vjetra, brojne udare munja i pljuskove.

Zbog velike vjerovatnosti gustog grada, jakih udara vjetra i vrlo jakih pljuskova, slovenska meteorološka služba Arso proglasila je crveni stepen opasnosti. Slovenski portal Meteoinfo upozorio je u ažuriranoj večernjoj prognozi da se zapadnoj Sloveniji ubrzano približava vrlo jaka olujna ćelija koju će, vjerovatno, pratiti jak vjetar i lokalno vrlo gust grad.

- Snažna superćelijska oluja pogodila je slovensku granicu kod Nove Gorice iz Italije, praćena orkanskim udarima vjetra, jakim pljuskovima i lokalno vrlo velikim gradom. Oluja će se kretati prema centralnoj Sloveniji. Sklonite se i pobrinite se za svoju sigurnost! - dodaje Meteoinfo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.