MILATOVIĆ MU DAO MANDAT

Milojko Spajić dobio mandat za sastav nove Vlade Crne Gore

Šefu PES-a nijedan vid podrške nisu dali Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret (GP) URA

Milojko Spajić. Boris Pejović / Vijesti.me

A. O.

10.8.2023

Novu Vladu Crne Gore treba da sastavi Milojko Spajić, a za to ima tri mjeseca. Njemu je crnogorski predsjednik Jakov Milatović dao mandat za sastav 44. vlade.

- U procesu konsultacija se iskristalo samo jedno ime - lidera PES Milojka Spajića - koji ima podršku 44 poslanika – rekao je Milatović.

On je dodao da će zbog toga Skupštini Crne Gore njega i predložiti za mandatara.

Najmanje 41 glas

Milojko Spajić po Ustavu ima tri mjeseca da obezbijedi najmanje 41 glas, koliko je potrebno za izbor vlade. Ako u tome ne uspije, ići će se na birališta. Spajić je od izbora 11. juna vodio neformalne i formalne pregovore s potencijalnim partnerima, ali se još ne zna s kim bi mogao da napravi kabinet.

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić navodno ima podršku 47 poslanika da napravi vladu, zbog čega se i očekivalo da mu stranački kolega i šef države Jakov Milatović da mandat.

- Milatović je proces konsultacija započet 31. jula završio jučer razgovorima sa predstavnicima Ujedinjene Crne Gore, predvođenim čelnikom te partije Goranom Danilovićem, kao i listom Albanski forum koju je predstavljao njen nosilac Nik Đeljošaj - saopćeno je iz Kabineta Milatovića.

Razgovor s političkim subjektima

Tokom formalnih konsultacija u manje od dvije sedmice, Milatović je razgovarao sa predstavnicima 18 političkih subjekata zastupljenih u Skupštini Crne Gore na teme prioriteta, strukture, modela i podrške formiranju nove Vlade.

Spajiću su "zeleno svjetlo" da krene u stvaranje kabineta posljednji zvanično dali Ujedinjena Crna Gora i Albanski forum, prenosi Telegraf.rs. Prethodno su to, osim njegove partije, učinili Demokrate, Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD), Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alijansa, Savez građana CIVIS i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), dok su iz Demokratske unije Albanaca (DUA) poručili da nemaju problem da on dobije mandat.

Šefu PES-a nijedan vid podrške nisu dali Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret (GP) URA, koje on ne želi u kabinetu, te Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP), koje pregovaraju o ulasku u vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.