OGLASIO SE

Vladika Grigorije povodom ubistva Nizame Hećimović: Ko nijemo posmatra, saučesnik je u nasilju

I ono najvažnije, ne zaboravite da je i Njega, Hrista, voljom Božijom, na ovaj svijet donijela upravo žena, rekao je vladika

Vladika Grigorije. Facebook

H. J. I.

13.8.2023

Stravično trostruko ubistvo dogodilo se u petak u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju vanbračnu suprugu, a potom, oca i sina na ulicama tog grada. Troje ljudi je ranio. Povodom tog događaja oglasio se i vladika Grigorije, koji je na svoj Instagram profil postavio fotografiju na kojoj piše "I Hrista je rodila žena".

Dominantno muško društvo

- U kontekstu još jednog ubistva žene, koje se dogodilo u petak, trebalo bi, prije bilo čega drugog, da priznamo da mi živimo u društvu koje jeste dominantno muško, ne u smislu brojnosti ili stvarne superiornosti muškog pola, već u smislu njegovog nastojanja da upravlja i "ravna" sve prema sebi, pa između ostalog i ženski pol. Nije mi jednostavno ovo da priznam, ali su godine, životno iskustvo i profesija koju obavljam, naročito kroz ispovijesti svoje pastve, učinili da stvari počinjem da sagledavam realnije - napisao je vladika.

U takvom okruženju je ženama, kako je istakao, "vrlo teško da postoje, a da pritom u nekom segmentu svog života ne iskuse mušku agresiju, psihičku ili fizičku. I to ne mora nužno da bude u okrilju porodice.

Prećutno nasilje

- Mnogo je prećutanog nasilja oko nas. Vjerujem da bi mnogi, samo kada bi to sebi priznali iskreno, u svojim porodicama mogli da navedu neki oblik nasilja u posljednjih nekoliko generacija. Protiv nasilja se treba boriti na svim nivoima - od institucionalnog do porodičnog i ličnog, a nipošto nije zanemarljiva ni borba u ovim onlajn prostranstvima, zbog čega sve ovo i pišem. Za korjenite promjene su, nažalost, potrebne godine i decenije. Ali te promjene se neće desiti same od sebe, tj. ako konstantno ne budemo ukazivali na problem i ako ga ne budemo rješavali. Prije svega - ako ne budemo branili i odbranili žrtve nasilja. Jer ko nijemo posmatra, a ne pomogne žrtvi - saučesnik je u nasilju. Tačka - dodao je.

Korijen problema

Vladika Grigorije je istakao da, za početak, treba da priznamo očiglednu činjenicu čije negiranje predstavlja korijen problema - žene su svakodnevno žrtve nasilja.

- Među nasilnicima ima i onih koji sebe nazivaju hrišćanima i smatraju se pobožnima i vjernicima. Njima bih imao da poručim sljedeće: ako je neko rođen kao muškarac, on time ne ostvaruje nekakav ekskluzivitet u ovom svijetu, jer su pred Bogom svi ravnopravni, bez obzira na pol. Ugledajte se na Hrista i na njegov odnos prema ženama, koji vrlo lako možemo iščitati iz jevanđelja. I ono najvažnije, ne zaboravite da je i Njega, Hrista, voljom Božijom, na ovaj svijet donijela upravo žena - zaključio je vladika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.