PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Neki očekuju da RS pristane na samouništenje

Vučić je naglasio da Srbija treba da čuva mir gotovo po svaku cijenu

Vučić: Bilo je u redu kada govorim o teritorijalnom integritetu BiH. RTS

Z. K. / RTS

18.8.2023

Za Srbiju je teška situacija poslije sankcija, kao i neprimjerenih i neodgovornih optužnih akata podignutih protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića, kazao je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije.

Vrijeme za obračun

Vučić je rekao da neki, koji su 30 godina šutjeli, sada misle da je vrijeme za obračun s RS, te naveo da se sada vodi i hajka i protiv predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića.

- A, gdje mislite da vas to vodi, dokle mislite da to ide, šta očekujete da se desi na kraju? Da Republika Srpska pristane na samouništenje, samoukidanje? Šta je to što očekujete? - naglasio je Vučić za RTS.

On je upitao Zapad šta očekuje kada šuti na to kada "član Predsjedništva BiH Denis Bećirović nedavno u Srebrenici govori i izmišlja laži o velikoj Srbiji".

- Kada on određuje šta ću ja da govorim. Ustvari, da sam kriv zašto nešto nisam rekao, a ne zbog onoga što sam rekao, i to što on misli da ja treba da kažem, a ja nisam rekao. Dakle, bilo je uredu kada govorim o teritorijalnom integritetu BiH, ali Vučić nije posebno naglasio suverenitet BiH. Pa, šta si ti? Pisac mojih govora? - upitao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija treba da čuva mir gotovo po svaku cijenu, ali i svoje vitalne nacionalne interese. Dodao je da je politika stvaranja "velike Albanije" proces koji neće stati i da premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti neće odustati od te namjere.

- Način da zaustavite gospodina Kurtija po tom pitanju ne postoji. Postoji mogućnost da on ne uspije da ostvari to zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku. Političkom argumentacijom, ozbiljnošću, ali i svojom čvrstinom. On neće stati - rekao je Vučić za RTS.

Niz razloga za nezadovoljstvo

Dodao je da nisu problematični samo zastava i simboli velike Albanije koji su isticani tokom Kurtijeve nedavne posjete Sjevernoj Makedoniji, već i način na koji je premijer Kosova tamo predstavljen.

Objašnjava, da se njegova nedavna posjeta Republici Srpskoj i Prijedoru upoređuje s Kurtijevom posjetom Tetovu, ali je dodao da postoji velika razlika u te dvije posjete jer je on tamo bio najavljen kao predsjednik Srbije, a ne lider svih Srba.

- Onaj ko misli da će Kurtija da ubijedi neko u Briselu da ne bude sljedbenik Envera Hodže i Adema Demaćija se vara. Za ljude u Srbiji koji ne znaju, Demaći je 28 godina proveo na robiji u jednom relativnom liberalnom sistemu u kome i kada odete na robiju uvijek se tražio način da vas puste. Kao političkog zatvorenika njega nisu mogli da puste. Bio je toliko ekstreman. Bila je riječ o takvom srbomrscu i nacionalisti da je bilo nemoguće učiniti - objasnio je Vučić.

Istakao je i da Srbi na Kosovi nisu odlučili da napuste institucije samo zbog tablica.

- To je samo jedan u nizu razloga za nezadovoljstvo. Ne zaboravite da su oni tada smijenili i Đurića protivpravno, iako nemaju nikakve ingerencije da u tome učestvuju. Bilo je i mnogo nasilja nad Srbima koje ni na koji način nije procesuirano i niko nije želio da rješava te probleme - rekao je Vučić.

Najveći pritisak

Naglasio je da od sljedeće sedmice očekuje najveće pritiske do sada na Srbiju povodom uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Vučić je kazao da je riječ o organozovanoj kampanji protiv njega s ciljem da ga izoluju. Kako je rekao, može da se vidi kako se u Srbiji zatvara obruč oko njega.

- Situacija u Ukrajini je takva da je sada jasno da ne možete Rusiju lako da pobijedite, ne vjerujem ni da Rusija može da pobijedi. Mnogi su očekivali poslije Izjumske ofanzive da će Ukrajina s lakoćom da pobijedi i nema ništa od toga. Sada je to sasvim jasno. Zato je važno učvrstiti front protiv Rusije i zato će pritisci biti sve veći, i nema veze to što oni i dalje imaju mnogo veću trgovinsku razmjenu s Rusijom nego Srbija - rekao je Vučić.

Dodao je da sastanak s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u Budimpešti biti korak u poboljšanju odnosa Srbije i Turske.

Bolji odnosi

- Za nas je važno da održavamo kontakt, ne samo konktakt već da pokušavamo da imamo najbolje moguće odnose s Turskom. Turska je regionalna velesila i vjerujem da će razgovori u Budimpešti, a potvrđen je bilateralni sastanak s Erdoanom, biti korak u poboljšanju naših odnosa. 

Imamo korektne, pristojne odnose, ali je tačno da slanje četiri puta četiri vozila minobacača (Prištini) nešto što je kvarilo naše odnose i o tome sam razgovarao s Erdoanom telefonom na otvoren i iskren način. Vjerujem da će ovo biti dalji korak u poboljšanju naših odnosa i vjerujem da ćemo uskoro moći da ugostimo Erdoana u Srbiji - rekao je Vučić na RTS.

On je istakao, govoreći o predstojećem putu u Budimpeštu, da je Mađarska iskreni partner, ne samo na evropskom putu Srbije, već u svakom smislu.

- Mi na Mađarsku možemo da se oslonimo. Polovinu naše rezerve gasa čuvamo u Mađarskoj, i to smo dobili po povoljnim uslovima - rekao je Vučić za RTS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.