ŠEF DIPLOMATIJE SRBIJE

Dačić: Ponovna zabrana ulaska Božoviću skandal nad skandalima

Crnogorski organi današnjom novom zabranom pokazuju da ne poštuju odluke njihovih organa, rekao je Dačić

Ivica Dačić. Vijesti.me

H. J. I.

26.8.2023

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da "današnja ponovna zabrana ulaska u Crnu Goru Vladimiru Božoviću", bivšem ambasadoru Srbije u Crnoj Gori, predstavlja skandal nad skandalima.

On je u izjavi Tanjugu kazao da to pokazuje "da Crna Gora ne želi normalizaciju odnosa sa Srbijom".

Tehnički problem

Advokat Dalibor Kavarić, čiji je klijent Božović kazao je ranije danas da se ne radi o bilo kakvoj novoj zabrani ili odluci, niti o bilo kakvom pravnom ili suštinskom problemu, već isključivo o tehničkoj stvari.

U izjavio za Tanjug, Dačić je rekao da je Božović krenuo da posjeti roditelje koji žive u Crnoj Gori, poslije uvjeravanja da nema više prepreka za njegov ulazak u Crnu Goru.

- O tome sam lično razgovarao sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Dritanom Abazovićem, kao što je predsjednik Aleksandar Vučić insistirao na tome u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem. Crnogorski organi današnjom novom zabranom pokazuju da ne poštuju odluke njihovih organa, kao i da im nije stalo do normalizacije odnosa sa Srbijom - rekao je Dačić za Tanjug.

MUP donio rješenje 7. avgusta

Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku kao i Upravni sud, koji je ranije poništio zabranu ulaska za Božovića.

Božović je "Vijestima" rekao da mu je na graničnom prelazu Ranče saopšteno da u njihovom sistemu i dalje stoji zabrana ulaska u Crnu Goru i da oni nisu obaviješteni da se nešto promijenilo.

MUP je rješenje donio 7. avgusta i po njemu je trebalo da postupa Uprava policije.

Božović je rekao da je iznenađen ovakvim postupanjem policije i da mu se na taj način i dalje čini velika šteta, jer nije uspio godinu dana da vidi roditelje, koji su u Crnoj Gori.

Nacionalna bezbjednost

"Vijestima" je i iz Uprave policije rečeno da je Božović vraćen jer uvijek postoji zabrana u aplikaciji granica, i da će mu ulazak biti dozvoljen kad zabrana bude ukinuta.

Upravni sud je početkom juna usvojio žalbu Božovića i poništio rješenje MUP-a kojim je Božoviću, 30. septembra 2022. zabranjen ulazak u Crnu Goru jer je, kako su tada naveli, uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoje smetnje iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Iz Upravnog suda su tad saopštili da je utvrđeno da u rješenjima upravnih organa nije pojašnjeno zbog kojih razloga tužilac predstavlja smetnju po unutrašnju bezbjednost, odnosno što je razlog da se tužiocu zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.