VELIKA PROMJENA VREMENA

Jako nevrijeme pogodilo Hrvatsku: Munja izazvala požar u Splitu, u Rovinju se formirala ogromna pijavica

Putnike na Jadrolinijinom trajektu između Splita i Hvara zahvatilo je snažno nevrijeme, srećom, nije potrajalo

Nevrijeme u Splitu - Avaz
Nevrijeme u Splitu - Avaz
Kiša padala i u Trogiru - Avaz
Kiša padala i u Trogiru - Avaz
Nevrijeme u Zadru - Avaz
+3
H. J. I.

28.8.2023

Velika promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Prijepodne je nevrijeme zahvatilo Istru, a poslijepodne srednji i južni Jadran.

- Na moru južnije od Hvara nekoliko je centara olujnog nevremena koje će se u južnoj struji premještati najprije prema Splitu, a poslije na području od Splita prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti Dalmacije - objavila je Civilna zaštita, prenosi Index.hr.

Kiša, a ponegdje i neverini zahvatili su u kasnim popodnevnim satima srednju i južnu Dalmaciju. Kako se može vidjeti na radaru, grmljavinska linija pruža se od kninskog područja, preko Mosora, Brača, Hvara, Korčule i Lastova sve do otvorenog mora južne Dalmacije.

Putnike na Jadrolinijinom trajektu između Splita i Hvara zahvatilo je snažno nevrijeme, srećom, nije potrajalo, piše Dalmacija Danas.

U Splitu je zabilježeno nekoliko udara munja. Jedna od njih udarila je u Marjan, tačnije u blizini crkvice Gospe od Betlehema, piše Dalmacija Danas. Vatrogasci pod rotacijama su projurili kroz Marjanski tunel i Bene, a na intervenciji su tri vozila JVP-a Split i jedno vozilo DVD-a Split.

- Polako nam se približava nevrijeme. U Istri je već nered, sada je oko Zadra. Najgore će biti noćas oko 20 i 21 sat do ponoći. Očekujemo 30 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, jak vjetar i do 100 kilometara na sat. Sutra i prekosutra bi trebalo pasti 20 do 30 litara, a u četvrtak pet litara - kazao je dežurni sinoptičar DHMZ-a za Slobodnu Dalmaciju.

Jugo kod Šibenika izbacilo jedrilicu na plažu

Na plaži Mali Viganj kod Jadrije, u blizini Šibenika, jako jugo nasukalo je jedrilicu. Jedrilica je bila usidrena, ali ju je vjetar otrgnuo sa sidra i nasukao na plažu. Nema povrijeđenih.

Jugo kod Šibenika izbacilo jedrilicu na plažu. Index.hr

Iako se velika promjena vremena u Dalmaciji tek očekuje, jako jugo na šibenskom području puše od sinoć.

Vjetar je u Šibeniku rušio stabla, a između mjesta Prvić Luka i Prvić Šepurine pomorska policija spasila je plivača koji nije mogao doći do obale. On se nalazio oko 30 metara od obale, ali zbog vjetra nije uspijevao izaći na obližnje stijene.

Poplave u Istri, u Puli se podiglo more, palo 100 mm kiše, zabilježeno 10.000 munja

Više od trideset intervencija, uglavnom radi ispumpavanja vode nakon nevremena, imali su vatrogasci tokom prijepodneva na području Umaga i Poreča, no veće štete nisu zabilježene i niko nije stradao, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

- Intervencija vatrogasaca je bilo podosta, no uglavnom se radilo o ispumpavanju vode te uklanjanju grana sa saobraćajnica. Na nekim dionicama na području Umaga, Buja, Novigrada i Poreča došlo je do sitnih odrona, ali oni nisu bili tolikih razmjera da bi bio obustavljen saobraćaj - rekao je Kozlevac.  

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, na dijelu zapadne Istre palo je lokalno i do 100 milimetara kiše, a središte ciklone trenutno je u Ligurskom moru (Genovski zaljev). Na području Umaga palo je više od 60 mm kiše, u Novigradu i Taru više od 75 mm, a u dva sata zabilježeno je čak deset hiljada munja.

U Puli se podigao nivo mora pa su automobili u prvom redu do mora "lagano zaplivali", a istovremeno je izražen kišni val uz prolazno izražen vjetar zabilježen na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mm kiše. U nastavku dana očekuje se slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavninu nestabilnosti tek se očekuje, ističe se.  

Kod Rovinja pijavica

Kod Rovinja je zabilježena velika pijavica, a snimku je objavio portal Istramet. Prizor masivne pijavice na moru zabilježili su brojni građani i turisti, a dojava o štetama zasad nema.

Olujno jugo oko 14 sati počelo je puhati na širem crikveničkom području, javio je čitatelj Indexa. 

- U Novom Vinodolskom sve plaže su poplavljene, ležaljke plivaju po moru, a stolovi i suncobrani su potopljeni. Također, nebo je postalo crno od strane Rijeke, moglo bi biti gadno - rekao je. 

U Istri i popodne poplave, srušene grane, udari groma

Civilna zaštita objavila je informacije o još jednom nevremenu koje je poslijepodne pogodilo Istru.

- Zbog veće količine kiše koja je pala u kratkom vremenskom periodu u Istri, danas 28. avgusta u popodnevnim satima Županijski centar 112 Pazin zaprimio je 80-ak poziva o srušenim stablima i granama na saobraćajnicama, srušenim ili nagnutim telefonskim stubovima, poplavljenim dvorištima, podrumima i prizemljima kuća kao i plavljenju poslovnih prostora na području Poreča i Umaga, prilikom čega je JVP Poreč imala više od 30 intervencija, a JVP Umag oko 20 intervencija.

Uslijed obilne količine oborine došlo je i do problema odvodnje na području Poreča radi začepljenih šahtova, a dolazilo je i do poteškoća u saobraćaju uslijed veće količine padavina na saobraćajnicama. Zaprimljene su i dojave o poteškoćama u opskrbi električnom energijom u središnjoj i istočnoj Istri (mjesta Juršići, Divšići, Prodol) koje su sanirali djelatnici HEP-a do 15 sati. Zabilježene su i manje poteškoće u opskrbi električnom energijom na tri lokacije na području Umaga o čemu su obaviještene nadležne službe. Na području Rovinja uslijed udara groma došlo je do zadimljenja protupožarnog sistema u objektu.

Nije bilo dojava o povrijeđenim osobama - objavili su.

Nevrijeme i u Virovitičko-podravskoj županiji

Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je dojavu da je uslijed jakog vjetra u popodnevnim satima u Orahovici došlo do raskrivanja krova porodične kuće. Odmah po zaprimanju dojave na teren su upućene sve hitne službe. Nije bilo dojava o povrijeđenim osobama, objavila je Civilna zaštita. Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i slabom kišom završilo je oko 17 sati.

Kako će nevrijeme zahvaćati Hrvatsku

Krunoslav Mikec, dežurni prognostičar DHMZ-a, u razgovoru za Novi dan otkrio je da se nakon nekoliko dana osvježenja i pada temperatura vraća bablje ljeto.

Ciklona koja je jučer zahvatila dio Italije premješta se prema našim krajevima, rekao je Mikec. Nešto kiše i pljuskova bilo je jutros u Istri, pomicanje oblaka se nastavlja na Jadranu. U poslijepodnevnim satima pljuskovi praćeni grmljavinom stići će i do juga Jadrana, ali i zapadnih krajeva u unutrašnjosti. Istok zemlje će danas još biti vruć s temperaturama do 35 stepeni.

- Postoji mogućnost za ozbiljno nevrijeme, posebno na Jadranu. Mogu se pojaviti pijavice, more je dobro ugrijano pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinska nevremena. Najviše na obali uz Istru, sjevernu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnije oborine koja može uzrokovati bujične i urbane poplave na mjestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu vjerovatnost od pljuskova, ali može biti olujnog vjetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju - rekao je Mikec o posebnim upozorenjima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.