NORMALIZACIJA ODNOSA

Kosovo: Kaznene mjere ostaju na snazi, nova runda razgovora u septembru

Kurti i Lajčak sastali su se na marginama Bledskog strateškog foruma

Miroslav Lajčak i Albin Kurti. Fena

FENA

29.8.2023

Kaznene mjere koje je Evropska unija (EU) uvela Kosovu ostaju na snazi, iako je kosovski premijer Albin Kurti tokom susreta s posebnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom na Bledu istaknuo da je na Kosovu u posljednja dva mjeseca došlo do deeskalacije situacije.

Kurti i Lajčak sastali su se na marginama Bledskog strateškog foruma, koji se održava u Sloveniji te tom prilikom dogovorili da se nova runda razgovora na visokom nivou održi u septembru u Briselu.

Novi sastanak na visokom nivou

- Imao sam danas važan sastanak s premijerom Kurtijem na Bledu. Glavno pitanje sastanka bile su pripreme za novi sastanak na visokom nivou u septembru, s fokusom na normalizaciju odnosa i provedbu sporazuma od 3. juna - napisao je Lajčak na mreži X (Twitter).

Kosovo i Srbija sredinom marta dogovorili su Aneks provedbe sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovi plana Evropske unije, koji je u javnosti poznat i kao Ohridski sporazum. No, krajem juna došlo je do eskalacije nasilja na sjeveru te zemlje nakon što su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi.

Kosovo je postiglo dogovor s EU o deeskalaciji u okviru kojeg je predviđeno postupno povlačenje policije Kosova iz i oko općinskih zgrada te organiziranje novih izbora u četiri općine u kojima Srbi čine većinu.

Vanredni izbori

Kosovski dužnici ističu kako već rade na izradi upute o održavanju izbora koja uključuje ostavke novoizabranih gradonačelnika te kako je rok za izradu te upute 1 septembar.

- Kosovo već radi na podzakonskim aktima za prijevremene izbore koji bi trebali dovesti do otvorene kampanje, bez zastrašivanja i ucjena, praćene slobodnim i demokratskim izborima - saopćeno je iz Vlade Kosova.

Kurti je također istaknuo da već dva mjeseca nema protesta i nasilnih incidenata u sjevernim općinama Kosova, te da su dva puta po 25 posto smanjili broj Kosovske policije u općinskim zgradama.

- Jedva čekam vanredne izbore u sjevernim općinama i potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice - kazao je Kurti te dodao kako vjeruje da su ljudi na Kosovu shvatili da oni koji se integriraju žive bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.