PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Orban je uslovno govorio o povodu za rat u slučaju sabotiranja plinovoda

Nemamo nikakvih naznaka da je to moguće i vjerujem kako nikome ne pada na pamet da se tako šta desi, rekao je Vučić

Viktor Orban i Aleksandar Vučić. Fena

FENA

31.8.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mađarski premijer Viktor Orban rekao "uvjetno" da bi zadiranje u koridor za opskrbu plinom za Mađarsku i Srbiju bio povod za rat.

- Nadamo se da nikom neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo mi i Mađarska izgradili i platili. Nemamo nikakvih naznaka da je to moguće i vjerujem kako nikome ne pada na pamet da se tako šta desi - rekao je Vučić, prilikom obilaska rekonstruirane ceste Raška-Novi Pazar.

Južni tok

Orban je izjavio da su Mađari odmah jasno stavili do znanja da postoji još jedan plinovod , ne "Sjeverni tok", već "Južni tok", kojim plin dolazi iz Rusije duž južnog koridora, u Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

- Zajedno s premijerkom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi s južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa sjevernim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagirati - naglasio je Orban.

Vučić je u četvrtak također kazao da je smjena načelnika Odjela beogradske policije za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića i šefa operative Dušana Mitića dio posla kojim se bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i kako je na njima da objasne zbog čega je došlo do tih smjena, prenosi Beta.

- To je regularni posao kojim se bavi MUP, planiranjem i sistematizacijom, oni imaju svoje pravilnike na osnovu kojih djeluju i na osnovu kojih rade i analiziraju rezultate koliko je ko uradio u borbi protiv droge, a ko nije - rekao je Vučić u Novom Pazaru, gdje je obilazio rekonstruiranu cestu do Rume.

Povezivanje Novog Pazara i Beograda

Srbijanski predsjednik kazao je u četvrtak da je rekonstruirana cesta od Raške do Novog Pazara veoma važna i Srbima i Bošnjacima kao i za povezivanje jugozapadne Srbije sa centralnim dijelovima te zemlje i da su na cestu građani čekali 42 godine.

- To mnogo znači i Srbima i Bošnjacima i svim ljudima koji ovdje žive i mnogo sam sretan što ste tri mjeseca prije roka to uradili. Građani su čekali 42 godine na rekonstrukciju te ceste - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcijom spomenute ceste Novi Pazar povezan je s Beogradom na dva sata i pet minuta, a sve više Bošnjaka kupuje stanove u Beogradu jer Beograd vide kao kozmopolitski grad u kojem se dobro živi.

Vučić je saopćio da će također biti uređen i jedan dio ceste od manastira Sopoćani te da su zahtjev za izgradnju podnijeli zajedno i Bošnjaci i Srbi.

Na ovoj dionici urađeno je 10 mostova ukupne dužine 248 metara, pješačke ograde na mostovima 640 metara, 70 propusta, od toga sanirano 66 postojećih, a izgrađena su i četiri nova propusta. Ugrađeno je 59.840 tona asfalta, 4.470,56 kubnih metara betona, prenosi Radio-televizija Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.