ZDRAVLJE

U Crnoj Gori registrirani prvi slučajevi podsojeva koronavirusa

Dodaje se da postojeći testovi dobro prepoznaju ove podsojeve

Ponovo buknula korona. Niedersachsen

Z. K.

4.9.2023

U Crnoj Gori registrirani su prvi slučajevi infekcije podsojevima omikron varijante koronavriusa, EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), saopćio je danas Institut za javno zdravlje.

Imuni odgovor

Precizira se da je kod ovih podsojeva došlo do mutacije na spajk proteinu, odnosno dijelu vrisua koji olakšava ulazak u ćeliju. Stoga, kažu, ovi podsojevi potencijalno mogu izbjeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i uvjetovati pojačanu transmisiju, odnosno dovesti do rasta u broju oboljelih.

Dodaje se da postojeći testovi dobro prepoznaju ove podsojeve, a iz IJZ dodaju da nema dokaza da podstiču značajne promjene u težini kliničke slike, odnosno da bi mogli da uzrokuju pojavu ozbiljnih formi bolesti ili povećanje smrtnosti inficiranih.

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podsojevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Poštivanje mjera

Iz Instituta apeluju na građane da poštuju važeće mjere za zaštitu zdravlja, posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dečje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera.

Navode i da je će Institut nastaviti kontinuirano da prati situaciju vezano za pojavu novih podsojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost i predlagati mjere za očuvanje zdravlja populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.