TRAGIČNA NESREĆA

Policija objavila detalje: Kamion koji je usmrtio djevojčicu imao neispravne kočnice

Navode da je djevojčica cestu prelazila preko zebre te da kamion koji je naletio na nju nije imao ispravne kočnice

zagreb - Avaz
zagreb - Avaz
zagreb - Avaz
detalji - Avaz
zagreb - Avaz
D. R.

9.9.2023

Policija je objavila detaljno saopćenje o jučerašnjoj tragičnoj nesreći u kojoj je na zagrebačkom Žitnjaku poginula djevojčica dok se vraćala iz škole.

Policija navodi da je djevojčica cestu prelazila preko zebre te da kamion koji je naletio na nju nije imao ispravne kočnice, prenosi Index.hr.

U nastavku teksta pročitajte saopćenje policije:

- U petak, 8. septembra 2023. godine u 12.34 je 45-godišnjak upravljao teretnim automobilom marke "Mitsubishi" zagrebačkih registarskih oznaka, za koje je nakon saobraćajne nesreće vanrednim tehničkim pregledom utvrđena tehnička neispravnost uređaja za kočenje, a kretao se Ulicom Žitnjak u smjeru juga.

Dolaskom do stuba rasvjete koji se nalazi nasuprot kućnog broja 61, na cesti koja ima po jednu saobraćajnu traku namijenjenu za vozila u jednom smjeru, nije se zaustavio pri susretu s autobusom kojim se prevoze djeca i koje je bilo zaustavljeno na istočnoj jednosmjernoj traci dok su djeca ulazila ili izlazila iz autobusa, već je nastavio vožnju i prošao pored prometnih znakova „Stajalište autobusa“ i „Obilježeni pješački prijelaz“.

Dolaskom do kućnog broja 59, gdje postoji obilježeni pješački prijelaz nije se prijelazu približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake – djecu, odnosno da može zaustaviti vozilo kako bi propustio pješake – djecu koja su već stupila na pješački prijelaz.

Djevojčica pretrčavala zebru

Tada je, budući da nije zaustavio svoje vozilo ispred prijelaza i propustio dijete pješakinju, naletio na dijete pješakinju koja je po obilježenom pješačkom prijelazu u smjeru zapada prelazila trčećim korakom iza zaustavljenog školskog autobusa iz kojeg je prethodno izašla.

U saobraćajnoj nesreći smrtno je stradala pješakinja – dijete. Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Uvid je obavila zamjenica Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Vozač uhapšen

Osumnjičeni 45-godišnji vozač je uhapšen i doveden u službene prostorije te je nakon završetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje saobraćajne nesreće u cestovnom saobraćaju“, u zakonskom roku predan istražnom tužiocu, dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su provedenom analizom stanja sigurnosti zone u kojoj se saobraćajna nesreća dogodila, kao i uvidom u evidencije saobraćajnih nesreća, utvrdili da su se u 2022. godini u Ulici Žitnjak, zajedno s pripadajućim raskrsnicama, dogodile ukupno četiri saobraćajne nesreće. U tri saobraćajne nesreće povrijeđene su četiri osobe, dok je u jednoj saobraćajnoj nesreći nastala materijalna šteta. Ne radi se o saobraćajnim nesrećama naleta vozila na pješaka.

Policija potvrdila da je lani primila zahtjev stanovnika za analizu saobraćaja. Kažu da su sve proslijedili gradu koji je utvrdio da ne treba staviti ležeće policajce.

Tokom 2023. godine, u istoj zoni zabilježena je jedna saobraćajna nesreća koja se dogodila jučer, 8. septembra 2023. godine u kojoj je smrtno stradalo dijete – pješakinja.

Ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 2022. godine zaprimila zahtjev za analizu stanja saobraćaja u Zagrebu, Gradska četvrt "Peščenica" u Ulici Žitnjak kod kućnih brojeva 28-30. Temeljem zaprimljenog zahtjeva i odgovora Policijske uprave zagrebačke nadležnom gradskom uredu koji je nadležan za uređenje saobraćaja na području Grada Zagreba, provedenom analizom nadležni ured nije utvrdio potrebu za postavljanjem opreme za smirivanje saobraćaja uzdignutih ploha u zoni predmetne lokacije.

Nadležna I. postaja saobraćajne policije je krajem jula 2023. godine zaprimila e-opažaj u kojem je navedeno da u Ulici III. Struge 6G, od strane ulice Žitnjak Martinci, raste živica prema cesti i da se ne održava par godina, a o čemu je obaviještena nadležna gradska ispostava s obzirom na to da se radi o bitnom elementu preglednosti saobraćajnice.

Kamioni ispod 7.5 tona smiju saobraćati tom cestom

Nadalje, policijski službenici su pregledom stanja saobraćajne signalizacije utvrdili da je u navedenoj zoni zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi određenu masu 7.5 tona, koja zabrana se ne odnosi na vozila nekoliko poduzeća u vremenskom periodu od 8. maja 2023. godine do 8. oktobra 2023. godine.

Ističemo kako je teretno vozilo kojim je upravljao 45-godišnji vozač i koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginulo dijete – pješakinja, najveće dopuštene mase 6500 kilograma, masa praznog vozila je 3800 kilograma - saopćila je zagrebačka policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.