IMALI POMAGAČE

Državljani Srbije kopali tunel do depoa Suda u Podgorici, objavljene fotografije osumnjičenih

Ministar Adžić rekao i da imaju saznanja da su ove osobe povezane sa nekim iz Višeg suda

Ministar Adžić s fotografijom osumnjičenog Milana Markovića. CDM

N. Aj.

22.9.2023

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić na press konferenciji je rekao da imaju dokaze da su u kopanju tunela do depoa Višeg suda u Podgorici učestvovali državljani Srbije Milan Marković (1970), Veljko Marković, (1991), Dejan Jovanović (1993), Vladimir Erić (1991).

Imali su, dodao je, pomagače iz Crne Gore, tačnije jednu crnogorsku državljanku koje je bila spona kriminalnoj organizaciji sa Višim sudom.

Adžić s fotografijom osumnjičenog Dejana Jovanovića. CDM

- Riješili smo slučaj, imamo identifikovana lica koja su iskopala tunel. Većina lica dolazi iz Srbije, imali su pomagače iz Crne Gore - istakao je Adžić.

Napustili Crnu Goru

Objavio je i fotografije osumnjičenih. Većina njih ima, kaže Adžić, kriminalnu prošlost i vode se u krivičnim evidencijama drugih država.

Naglasio je da su osumnjičeni napustili Crnu Goru na dan kad je otkriveno da je depo obijen - 11. septembra, prenosi CDM.

- Oni su neposredno nakon izvršenja krivičnog djela napustili Crnu Goru, što je spriječilo organe u Crnoj Gori da ih zadrže. Nisu zajedno izašli, ali imamo informacije kada, preko legalnih prelaza - kazao je Adžić.

Adžić s fotografijom osumnjičenog Veljka Markovića. Vijesti.me

Fotografije osumnjičenih su, ističe, poslate zemljama regiona.

- Stvaramo zakonske pretpostavke da imamo dignute međunarodne potjernice za njima - kazao je Adžić.

Protiv četiri osobe su podnesene krivične prijave, kao i dvije protiv dvije još neidentificirane osobe.

- Imamo još pet lica koja su učestvovala u ovoj krivičnoj radnji, ali oni nisu svi učestvovali u iskopavanju tunela - naveo je Adžić, dodajući da su krivična djela kvalifikovana.

Još ne zna koji je glavni motiv obijanja depoa, ali su blizu otkrivanja.

Kaže i da imaju saznanja da su ove osobe povezane sa nekim iz Višeg suda.

- Postoji povezanost ove kriminalne organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda, kao i povezanost sa licima u UIKS-u a koje su povezane sa jendom kriminalnom organizacijom. Imamo trag koji nas vodi ka nalogodavcima ovog krivičnog djela - istakao je Adžić.

Adžić s fotografijom osumnjičenog Vladimira Erića. CDM

Ističe da je u pitanju državljanka Crne Gore, koja nije napustila zemlju.

Neće, kaže, tražiti ostavku nikoga iz suda.

- Boris Savić je dužio ključeve depoa, morao je biti upoznat sa svakim licem koje je boravilo u depou. Dalja istraga će pokazati da li postoji neka njegova veza. U ovom trenutku mi nemamo takve informacije da je Savić na bilo koji način povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima - istakao je Adžić.

Podaci policije

Rukovodilac Osnovnog tužilaštva tužilac Duško Milanović kazao je da nema za sada osumnjičenih iz Višeg suda, niti su obuhvaćeni prijavom. Nemaju, kaže Milanović, još dovoljno uvjerenja i dokaza o kojoj kriminalnoj grupi je riječ, prenosi CDM.

- To su više operativni podaci policije koji tek treba da se istraže - dodao je Milanović.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić sinoć je pokazao fotografiju državljanke Crne Gore koja je, kako se sumnja, dio kriminalne grupe.

- Što se tiče osobe koja je gotovo identifikovana, a što je operativni podatak policije, za sada nije obuhvaćena prijavom dok se to 100 posto ne utvrdi. Prema mojim saznanjima ima određenih veza sa Višim sudom. Radi se o državljanki Crne Gore - istakao je Milanović.

Adžić objašnjava da je osoba iz Crne Gore konekcija ove kriminalne grupe i zaposlenih u Višem sudu.

- Nisam rekao da je dio kriminalne organizacije, već da postoji veza, istraga treba da utvrdi da li je učestvovala - istakao je Adžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.