NJUJORK

Vučić otkrio o čemu je razgovarao sa predsjednikom Južne Koreje

Veoma je važno da napravimo saradnju i o zaštiti životne sredine i u vezi sa drugim sektorima, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić. Tanjug

H. J. I.

22.9.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predsjednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede, kao i o potencijalnim investicijama korejskih kompanija u Srbiju.

- Imali smo veoma važan sastanak. Veoma je važno da napravimo saradnju i o zaštiti životne sredine i u vezi sa drugim sektorima. Koreja je četvrta azijska ekonomija i 10. ekonomija svijeta, jedna od ekonomskih sila. Oni su podigli centralnu Evropu. Razgovarali smo o digitalnoj tehnologiji, poljoprivredi, oko automobilske industrije, pričali o EXPU 2027. Pozvao sam predsjednika da posjeti Srbiju - naglasio je Vučić.

Redovna vojna vježba

Komentarišući kolone oklopnih vozila kod Raške, Vučić je odgovorio da nisu podigli borbenu gotovost, već da je riječ o redovnoj vojnoj vežbi.

- Ako bude podizanja borbene gotovosti, bit ćete obaviješteni.

- Prvi put sam pomenuo i temu Kosova zbog potencijalne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Sve ostalo što ne mogu da razumijem, a tiče se napada Prištine i svakodnevnih pritisaka na naš narod i vjerujem da ću u oktobru mjesecu imati najvažniji razgovor sa Sijem - istakao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa Lajčakom, rekao je da ne može da kritikuje Lajčaka da bi prebacivao krivicu na nekog drugog.

- Nisu ni oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke. One se donose u Berlinu, Parizu i Vašingtonu. Ali sam vrlo zabrinut. Kad imate posla sa nekim ko nije razuman, teško je da sagledavate budućnost na realan i objektivan način, jer nikada ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet - rekao je.

Komentarišući govor u UN, naveo je:

"Govorio sam iz srca i glave"

- Mnogi su užasnuti mojim govorom, neki su vidim presrećni. Oni koji su užasnuti, prebacivali su mi pa sam razgovarao s njima. Ali to su činjenice. Ni mi Srbi nismo uvijek dovoljno racionalni, i kod nas uvijek postoje ti iracionalni elementi, ali u svakom slučaju ja sam govorio iz srca i glave, a da li ću zbog toga da imam i ličnu glavobolju, to je izvjesno, ali vjerujem da Srbija zbog toga neće imati bilo kakvih negativnih posljedica.

Vučić se osvrnuo i na napade na Kosovu

- Mislim da nikoga i ne poznajem u tom dijelu kosovskog pomoravlja, osim što sam nekog od njih vidio na nekom od sastanaka. To je čovjek koji kad čuje da bi neko mogao da dođe na liturgiju u Gračanicu kaže "uhapsit ću te". On dnevno mora da dostavlja Albinu Kurtiju broj uhapšenih Srba. Kada vodite državu, to nije igračka - rekao je Vučić i dodao:

- Morate da imate najširi pogled, da grizete i da se borite svakog dana, na svakom mjestu, gdje god se pojavi rupa, da je začepite. Nekada uspijete, nekada ne. Imali smo Marko i ja još sastanaka sa različitim političkim predstavnicima, izabrali smo da ne govorimo sve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.