NAKON NAPADA

Kontrola puteva na sjeveru Kosova: Mještane propuštaju uz provjeru ličnih dokumenata

Policija Kosova "provela je protuterorističku operaciju protiv grupe koja je izvršila ubistvo kosovskog policajca"

Kosovo - Avaz
Kosovo - Avaz
Kosovo - Avaz
Kosovo - Avaz
Kosovo - Avaz
+2
Anadolija

26.9.2023

Nakon ubistva policajca Afrima Bunjakua, kod Banjske na raskrsnici puta u općini Zvečan na sjeveru Kosova i dalje patroliraju kosovski policajci, javlja Anadolija.

Kosovska policija na ulazu i izlazu iz Banjske propušta samo lokalno stanovništvo uz provjeru i kontrolu ličnih dokumenata.

Šest osoba privedeno

Policija Kosova "provela je protuterorističku operaciju protiv grupe koja je izvršila ubistvo kosovskog policajca".

Specijalno tužilaštvo Kosova saopćilo je u ponedjeljak da je šest osoba privedeno i oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a jedan od njih i za terorizam, nakon smrtonosnih napada u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je ranije "da je zaplijenjeno jedno teško oklopno vozilo, 24 džipa, dva četverotočkaša 4x4, osam protivpješadijskih mina, 29 zolja, granate za minobacače, 150 komada dinamita, šest mitraljeza, 21 pancir, tri drona, 15 noćnih dalekozora, 32 radioveze, 115 vojnih uniformi, šest satelitskih karti, tri topografske karte, 23 maske, 32 pametna telefona, 32 sim kartice".

Vojna oprema

Osim vojne opreme, istakao je, "zaplijenjene su i velike količine prve pomoći, konzervirane hrane, lopata i krampi, motorki, te više od 20 mobitela".

Svečlja je kazao da se "među oružjem koje su zaplijenili na sjeveru nalazi oružje koje je 2021. godine bilo u posjedu srbijanske vojske".

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj u opštini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rašiti (Rashiti).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.