PREMIJER KOSOVA

Kurti: Ako Srbija ne bude kažnjena, ponovit će zločin

Kurti je na sjednici Skupštine Kosova poručio da naoružani napadači koji su pobjegli iz Banjske, a nisu uhapšeni, treba da budu predati Kosovu

Albin Kurti, premijer Kosova. Valdrin Xhemaj / Pixsell

Anadolija

28.9.2023

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u četvrtak međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napada u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policajac, prenosi Anadolija.

- Za ovaj čin Srbija treba da bude međunarodno sankcionisana. Ako bude nekažnjena, ponovit će zločin. Svo vojno oružje koje su imali srpski profesionalci koji su napali u Banjskoj je iz Srbije - rekao je Kurti.

Provesti zakon

Kurti je na sjednici Skupštine Kosova poručio da naoružani napadači koji su pobjegli iz Banjske, a nisu uhapšeni, treba da budu predati kosovskim agencijama za provođenje zakona.

- U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih grupa Srbije, ne samo na policiju, već i na državu, na poredak naše Republike. Bio je to težak dan za našu zemlju. Policiji će nedostajati posvećeni član. Ali njegovo ubistvo pretvorilo se u povećanu posvećenost borbi protiv terorističkih bandi i pobjedu u borbi protiv njih - rekao je Kurti.

Dodao je da je oružani napad narušio teritorijalni integritet, suverenitet i nacionalnu sigurnost Kosova.

Organizacije "Civilna odbrana" i "Sjeverna brigada"

- Napadači koji su pobjegli moraju biti izručeni, predati našim vlastima. Organizacije "Civilna odbrana" i "Sjeverna brigada" treba da budu proglašene terorističkim od naših savezničkih zemalja, kao što je to učinila i Vlada - rekao je kosovski premijer Kurti.

Kosovska skupština saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedjelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.