REAKCIJA

Vlada Kosova: Pozivamo vlasti Srbije da povuku vojne trupe sa granice

U saopćenju se navodi da su pokreti Vojske Srbije iz tri pravca

Albin Kurti. Anadolija

S. S.

1.10.2023

Vlada Kosova pozvala je vlasti susjedne države Srbije kasno u subotu da povuku svoje vojne trupe s granične linije s Kosovom.

- Vlada Republike Kosovo s pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi s kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu granične linije s Kosovom i u stalnom je kontaktu sa Sjedinjenim Državama i zemljama EU u vezi s ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije - navela je Vlada Kosova.

Kretanje srpskih trupa duž granice s Kosovom dolazi otprilike sedmicu dana nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska u općini Zvečan, kada je ubijen policijski službenik, Afrim Bunjaku.

U saopćenju se navodi da su "pokreti Vojske Srbije iz tri pravca: jedinice Druge brigade Vojske Srbije krenule su iz pravca Raške ka sjevernoj granici naše zemlje, jedinice Treće brigade Vojske Srbije krenule su iz rejona Niša ka sjeveroistočnoj granici naše zemlje, a jedinice Četvrte brigade krenule su iz rajona Vranja ka istočnoj granici Republike Kosovo".

Vojska Srbije je rasporedila u petak, prema navodima Vlade Kosova, "svoje vojne i žandarmerijske kapacitete u 48 isturenih operativnih baza uz graničnu liniju s Kosovom, nekoliko kilometara duboko u teritorij Srbije". Ovo raspoređivanje, prema riječima Vlade u Prištini, uključuje i raspoređivanje protuzračnih sistema i teške artiljerije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.