DRAMA U HRVATSKOJ

Dim od požara u Osijeku vidi se sa satelita, ima povrijeđenih vatrogasaca, oprema se topi

Noćas je u pogonu osječke firme “Drava international” kod prigradskog naselja Brijest buknuo ogroman požar, kazao je Tucaković

Dim od požara se širi. Facebook

Z. K.

4.10.2023

Ivan Baboselac posmatrač iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske na svom Facebook nalogu je objavio da se dim od požara u Osijeku vidi sa satelita te da je prešao i u BiH. On je objavio i fotografije iz mjesta Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojima se vidi dim, a objavio je i fotografiju na kojoj se dim od požara vidi na satelitu.

Širi se smrad

- Noćas je u pogonu osječke firme “Drava international” kod prigradskog naselja Brijest buknuo ogroman požar. U cijelom Osijeku se osjeća paljevina, a smrad se širi i okolnim mjestima. Gori plastika uskladištena na otvorenom prostoru, a opasnost za ljude i okolinu je velika pa je stanovnicima tog područja poručeno da zatvore prozore i ne idu napolje, a u nekim školama je zaustavljena nastava. 

Na terenu su javne vatrogasne stanice Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okoline. Nekoliko je puta intervenisala i hitna pomoć.

Povrijeđena su dva vatrogasca, zbrinuti su. Cijela ekipa od sinoć je na trijaži u medicinskoj službi, zasad nema informacija da je neko dobio trovanje. Požar je aktivan, sigurno će biti aktivan cijeli dan.

Novo sredstvo

Za dva tri sata će stići i novo sredstvo, kojim ćemo probati da ga usporimo, dodajući sredstvo u vatrogasne kamione - kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni komandant.

Vatrogasci su ranije za lokalne medije rekli da je u pitanju pakao kakav do sada nisu vidjeli, kao i da im se oprema topi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.