PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Dijelim zapadne vrijednosti, prioritet je proširenje EU

Prenosim poruku, dobru poruku da bi Crna Gora morala da postane naredna članica EU, rekao je Milatović

Jakov Milatović. Robert Anic / PIXSELL

H. J. I.

7.10.2023

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović osvrnuo se na političku situaciju u zemlji te je poručio kako je prioritet Crne Gore i dalje članstvo u EU. 

Kako je naglasio, Crna Gora treba postati kredibilnija članica NATO saveza.

Jasni prioriteti

- Prioriteti Crne Gore su jasni. Ubrzanje našeg evropskog puta, kredibilnije NATO članstvo i jačanje odnosa sa susjedima. Ne ličim vam sigurno na čovjeka koji treba da ode negdje i da mu neko kaže šta da misli. Ja u potpunosti dijelim zapadne vrijednosti. Priželjkujem vladu koja će moći da uvede zemlju u EU - ističe Milatović.

Također, osvrnuo se i na razgovor sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony).

- To je bio sjajan razgovor. Saglasni smo da Crna Gora treba da postane najveći strateški partner Sjedinjenih Američkih Država na ovom dijelu Balkana - poručio je Milatović.

Proširenje EU

Također, Milatović ističe kako je proširenje Evropske unije prioritet broj 1.

- Proširenje EU je za nas prioritet broj jedan. Prenosim poruku, dobru poruku da bi Crna Gora morala da postane naredna članica EU. Jedan od razloga je da je najlakše i primiti u EU, već koristi EU, uskladila se sa vanjskom i sigurnosnom politikom, izvela je mirnu smjenu vlasti, radi na pobošljanju životnog standarda građana i nema krupna otvorena pitanja sa susjedima. Bio sam na samitu čovjek koji donosi dobre vijesti - rekao je Milatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.